Şair-yazar Sennur Sezer’in Evrensel Gazetesi’ndeki yazısını öncelikle okullarımızdaki öğretmenlerimiz, sonra şehirdeki sanat-sanatçı örgütleri ve bir çok sanatsal-kültürel etkinlik yapan (şehre, kültüre ve sanata katkı olmayan etkinlikler(!)de var) belediye yöneticileri de okumasını isterim.

Hani ufukları da genişleşmiş olur.

Bu yazı benim için yeni bir heyecan oldu.

Çünkü; 4 yıl öncesi ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Ticaret Lisesi’nde okuduğu ve mezun olduğunu belgelerle gazete ve köşemde yazarak sahip çıkılması gerektiğini vurgulamıştım.

Bu konuyla ilgili sadece haber yapıp yazı yazmadım. Ticaret Liseli olduğum için ‘işin içine’ girdim. Bir yıl boyunca uğraştım.

Ticaret Lisesi’nde ‘Ümit Yaşar Oğuzcan’ gecesi yapılması konusunda.

Sonunda başardık.

Ticaret Lisesi öğrencileri Ümit Yaşar’ın şiirlerini yorumladılar. Şiirler sadece okunmadı, müzik eşliğinde yorum yapılan şiir mini oyunlarla anlatıldı.

Genelde varoşlardan gelen öğrencilerin bu etkinlikte başarıları başta öğretmenleri olmak üzere aileleri de şaşırtmıştı.

Geleneksel  olsun diye uğraştım. İkinci yıl da böyle bir etkinliği yaptık. Ancak ondan sonra okul ve öğretmenleri bu etkinliğe sahip çıkamadılar.

Ümit Yaşar Oğuzcan, ilkokulu’da Eskişehir’de Atatürk İlköğretim Okulu(Devrim Okulu)’nda okudu. Bundan sonra Konya Askeri Lisesi’ne gitti, ancak bu okuldan atıldıktan sonra öğrenimini Ticaret Lisesi’nde devam etti.

Sayın Sennur Sezer’in yazısı  neden beni heyecanlandırdı.

Çünkü; Ümit Yaşar Oğuzcan’la ilgili farklı bir etkinlik yapabiliriz.

Bu farklılığı Sezer’in yazısının bir bölümünü aktararak anlatayayım:

“(…)Ben çocuklarımızın fırsat verildiğinde neler yapabileceklerinin örneği olarak iki şiir seçkisinden söz etmek istiyorum. Bu seçkilerden ilki Kabataş Erkek Lisesinin Behçet Necatigil Şiir Yazma Yarışması 2014 için çıkardığı ve yarışmaya katılan bütün şiirlerin yer aldığı Küçük Evlerde Büyük Yürekler. İkinci kitap Kadir Has Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencilerinin Öğretmenleri Fatma Camcı ve Sefa Yıldız’ın öncülüğünde hazırladıkları  “sonnet” seçkisi: Sonsuzluğa Soneler. Kitapta şiirleri yer alanlar, kitabın geliri ile de okuldaki müzik odasının donanımına katkıda bulunarak müzikle ilgilenen arkadaşlarına destek olmak istediklerini dile getirmişler.

Her iki kitap da okullarda yapılan törenle tanıtılmış. Kabataş Erkek Lisesi Behçet Necatigil Şiir Yazma Yarışması 2014’te birincilik alan İzel Güngör’ün (Burak Bora Anadolu Lisesi) Mavi Tütün Fabrikası’nın son bölümünden bir iki dizeyi örnekleyeyim:  “(...) karın tokluğuna yaşayanların/ ecelidir/karın açlığına ölmek/ avuç avuç sevda,/ dudak dudak toprak,/ sevdanın mavileri/ kardan, pamuktan ak./ Gelin yağmurlar,/ sürme olun çalışmaktan kıpkırmızı gözlere/ Gelin, sevda olun/ paslanmış ellere ey güvercinler!/ İşi ne tomar tomar paranın/ bu dünyada?/ Kutsal emek türküleşirken/ sokak sokak /dağ dağ”.

Küçük Evlerde Büyük Yürekler, birbirinden güzel şiirler içeriyor.  Beyza Taşdelen (Yarışma üçüncüsü, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi) “Geriye kala kala/Kristal bir avize zarafetiyle / Düşüp / par / ça / la / nı / şı / Kalsın / Çocukluğumuzun”  diyebiliyor ustalıkla. Ece Balekoğlu (TED İstanbul Koleji, övgüye değer şiirler) güçlükleri yaşayan bütün yaşıtlarına sesleniyor:

“(...) Eğer bir gün ulaşamazsan hayallerine unutma ki!/ Senin hayallerin yaptıklarından; /  Yüreğinse, yapacaklarından daha büyük”.

Sonnet ya da Türkçe söylenişiyle sone bir Batı şiir kalıbı. Bu tür daha çok sevgi konularını işlemeye uygun sanırdım. Genç şairler her kalıbın, yüreklerindeki şiire uygun olduğunu gösteriyorlar. Mesela Hüseyin Başoğlu: “(...) Yıkın artık şişman göbeklerin gölgesini / Gölgelerden kurtulsak bile görürüz en az birini / Yeisi bir kenara bırakın //  Vicdanlarımızı tek tek körelttiler, / Kalplerden ruhu çekip söktüler ./ İnsan bu kadar merhametsiz miydi? Artık uyanın!”

Yürekleri kendilerinden büyük çocuklarımıza selam olsun. Yolları aydınlık olsun.”

Demek ki, Ticaret Lisesi önderliğinde Ümit Yaşar Oğuzcan Şiir Yazma Yarışması yapılabilir. Yarışmaya katılan şiirlerden bir kitap oluşturulabilir.

Eskişehir’de bir çok okulda, kısa süreli de olsa ünlü şair, yazar eğitim gördüler. Diğer okullarda böyle bir etkinlik yapabilirler.

Ben böyle bir etkinlik için şimdiden girişimde bulunacağım.