Adil Kullanım Kotası (AKK) veya Adil Kullanım Noktası (AKN), internet kullanıcılarının şebeke kullanımı sırasında yoğun veri trafiği uygulayarak neden olabileceği teknik problemleri, hasarları ve ağdaki verimliliğin düşmesini önlemek amacıyla planlanmış bir uygulamadır.
Adil Kullanım Kotası veya diğer adıyla Adil Kullanım Noktası, internet kullanıcılarının yıllardır en çok şikayetçi olduğu konuydu. İnternet sağlayacıları bu konuda belirli ölçüde çalışmalar yapsa da kullanıcıları tatmin etmiyordu. Gündeme bomba gibi düşen bu gelişme ise yüz binlerce internet kullanıcısını mutlu edecek. 
Adil Kullanım Kotası ne zaman kalkıyor?
Belirtilen bu tarihe kadar geçecek olan süreçte ise kullanıcılara bazı esneklikler sunulacak. 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren gece 02:00 ile sabah 08:00 arası saatlerde AKK (AKN) geçerli olmayacak. Yani kullanıcıların bu saatler aralığında yapacağı internet kullanımları AKK kotasını etkilemeyecek. 
Mobil internet kullanıcıları için de AKN sonrasında veri indirme hızı 128 Kbit/s olarak belirlendi. Sabit internet kullanıcılarında ise AKN hız sonrası uygulaması, kullanıcının sahip olduğu tarifeye ve pakete uygun olarak belirlenecek. Bu önemli bir gelişme zira 100 Mbps internet paketi kullanan ile 25 Mbps pakete sahip olan kullanıcılar AKN sonrası aynı hızları kullanmayacak. 
Bu çalışma mobil ağlar için 1 Mart 2017 tarihinden itibaren, sabit genişbant kullanımında ise 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Adil Kullanım Kotası ise 2018 yılı sonunda tarihe karışacak.
 
BİLİŞİM UZMANI ;  ERGÜN YILMAZ
[email protected]