Çocuk gelişiminde büyük önem taşıyan oyuncakların seçimine dikkat edilmesi gerekiyor. Çocukların her gün saatlerce oynadıkları oyuncakların seçiminde hem sağlık açısından dikkat edilmesi hem de çocukların eğitimi için yaşa uygun oyuncak alınması gerekiyor. Gülenes Oyuncak sahibi Şerafettin Şeker, oyuncak alırken nelere dikkat edilmesi konusunda aileleri uyardı.
Oyuncak seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi veren oyuncakçı Şerafettin Şeker, “Aileler oyuncak almak için geldiklerinde öncelikle çocuklarının yaşını soruyoruz. En önemli olan yaşa uygun oyuncak almak. 3 yaş altı için oyuncaklar ayrı bir kategoriyi oluşturuyor. 3 yaş altında çocukların yutma riski olduğu için küçük parçalı oyuncakları almamaları gerekiyor. Oyuncaklar, çocukların ruh ve beden sağlığı, zihinsel, duygusal ve ahlak gelişimi açısından oldukça önemlidir. Gürültülü oyuncaklar ile çocuklarımızı avutmak yerine daha yaratıcı, düşünmeye ve hayal etmeye zorlayan oyuncaklar ile çocuğumuzu eğitmeliyiz. Oyuncak deyip geçmeyelim. Çocuklarımıza yaşına uygun oyunca seçelim” dedi.
“ÇİN MALI SAĞLIKSIZ DEMEK DEĞİL”
Oyuncak alırken sağlık açısından aileleri uyaran Şeker, “Piyasaya bakıldığında neredeyse bütün ürünler Çin malı. Artık Çin malı demek o ürün sağlıksız demek değil. Çok azı yerli veya Avrupa menşeli oyuncak. Çin malı ürünlerde dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Bu ürünlerde ithalatçı firmanın ismi, açık adresi bulunması gerekiyor. En önemlisi de CE Avrupa standartlarına uygunluk belgesi olması gerekiyor. Bu kriterler varsa Çin malı olmasında bir sıkıntı yok. Eskisi gibi Avrupa standartlarına uymayan ürünler ülkemize zaten girmiyor. Oyuncaklar 4-5 ayrı komisyondan geçiyor. Özellikle 0-3 yaş arası için oyuncaklar ayrı denetimlerden geçiyor” diye konuştu.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR ÖN PLANDA
Şeker, son yıllarda ailelerin bilinçlendiğini ve çocukların gelişimine yönelik oyuncakların ön plana çıktığını söyledi. “Veliler, eğlenceli ve eğitici oyuncaklar almak istiyor” diyen Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden erkek çocuğu ise bir araba, kız çocuğu ise bir bebek yetiyordu. Artık böyle bir şey yok. Aileler de bilinçlendi, seçenekler arttı. Oyuncak sektörü günümüzde kendi çapında çok büyük bir sektör haline geldi. Çeşidine yetişilemeyecek kadar büyük bir sektör. Eğitici oyuncakları 1 yaş ve sonrası için özellikle tavsiye ediyoruz. Şekiller, renkler bu oyuncaklar sayesinde öğretiliyor. Bu eğitsel kısma eğlence katmak istersek pille çalışan ışıklı ve sesli oyuncaklarla destekliyoruz. Ahşap üzerinde öğreten oyuncaklar var. Ahşap ürünler daha çok tercih ediliyor. Hem el becerisi hem de zihinsel gelişimi sağlayan oyuncaklar daha fazla önem taşıyor.”
 
 
Editör: TE Bilişim