Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Tuğba Koçal
İnstagram’ın Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı zamanlarda, henüz bu kadar fazla satış sayfası yokken bu işe giren Seda Kuyumcu Koçhan, bugün binlerce kişinin takip etiği ve alışveriş yaptığı sayfanın sahibi. Genç girişimcinin 4 yıl önce kurduğu “Madamkokosh” isimli İnstagram sayfası bugün 200 binin üzerinde takipçiye sahip. Hayallerinin peşinden koşan başarılı girişimci, bugün hem binlerce takipçisine İnstagram üzerinden hem de Doktorlar Caddesi üzerindeki dükkanından satış yapıyor.
Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?
1988 Eskişehir doğumluyum. Üniversiteyi İstanbul’da okudum. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. 5 aylık evliyim.
İnstagram’da satış yapmaya ne zaman ve nasıl başladınız?
4 sene önce üniversiteden mezun olunca Eskişehir’e döndüm. Mezun olunca herkesin kafasında, ‘ne iş yapacağım’ soruları olur. Mezun olduktan sonra 1 sene bir şey yapmadım. Aslında okuduğum bölümle alakasız ama hep kendime ait bir butiğimin olmasını istiyordum. Fakat nereden başlayacağımı bilmiyordum. İlk başladığımda ailem bilmiyordu. Kendim bu işe girdim. Daha sonrasında öğrendikten sonra babam da annem de hem maddi hem manevi çok destek oldular.
4 yıl önceden söz ediyoruz. O zamanlar İnstagram bile Türkiye’de çok yaygın değildi. Nereden aklınıza geldi?
Nereden aklıma geldi inanın hatırlamıyorum. İnstagram o zamanlar daha yeni yeni moda olmaya başlamıştı. Bu kadar fazla satış sayfası tabi ki yoktu. Sadece belli başlı birkaç butik vardı. Ben de İnstagram’da bir butik sayfası açtım. ‘Belki ben de yapabilirim’ diye bu yola çıktım. Bu işe başladığımda Vergi Dairesi’ne gidip böyle bir iş yapacağını, e-ticaret yapacağımı bildirdim. Tüm prosedürlerine uyarak işe başladım. Ama o zamanlar buralara geleceğini hiç tahmin etmezdim. Daha çok hobi gibi, boş zamanlarımı değerlendirmek gibi bir amaçla başlamıştım. İnsanlar hızla sayfayı takip etmeye ve ürünleri sormaya başladılar.
Takipçilerinize sattığınız ürünleri nereden temin ediyordunuz?
İlk başladığımda kıyafetleri yurtdışında getirtiyordum. Yurtdışından gelme süresi 15- 20 gün arası oluyordu. Müşteri siparişi veriyor, ben mal gelince müşteriye gönderiyordum. Aileme 3-4 ay hiç söylemedim. Tabi eve sürekli kargolar geliyor, ben kargo gönderiyorum derken ailem de anladı. Söyledim onlara, nasıl olduğunu anlattım. Onlar da bunu bir uğraş olarak gördüler, ‘iyi dene bakalım oyalan’ dediler. Takipçim sürekli artmaya devam etti. Artık 15- 20 günlük bekleme süresi yetmemeye başladı. Ben de İstanbul Merter’den ürün sipariş etmeye başladım.

“Madamkokosh” ismine nasıl karar verdiniz?

Sayfamı ilk açtığımda ismini “modabutik” koymuştum. Sonra içime sinmedi değiştirmek istedim. Koyduğum isim bir marka olmalı diye düşündüm. Sonra madamkokosh hoşuma gitti ve ona karar verdim.
Peki, takipçi sayınız nasıl arttı?
İlk 6 ayda ortalama 5K civarında takipçim olmuştu. Daha sonra aylık belli bir ücretle reklam verdim. Bu şekilde takipçi sayım devamlı artarak devam etti.
Bu işi tek başınıza mı yürüttünüz?
Evet. Bu sebeple takipçi sayısı ve siparişler arttıkça ben yetememeye başladım. Ürünleri sayfaya ben yüklüyorum, Whatsapp’tan iletişimi ben kuruyorum, kargoyu ben hazırlayıp gönderiyorum, kargo faturasını yazıyorum derken çok yoğun bir tempoda çalışıyordum. Sabah kalkıyordum, akşama kadar bu şekilde evde sipariş alıp gönderiyordum. Müşteriler Whatsapp’tan yazdığı gibi anında cevap vermenizi bekliyor. Birkaç dakika geç cevap verdiğinde, ‘o zaman bu işi niye yapıyorsun’ diye eleştirebiliyorlar. Bu da benim moralimi bozuyor. Bir kişi bile kötü yorum yapsa bu insanı demoralize ediyor. Tabi ki asla pes etmiyorsun. Çünkü hayallerin var, bir şeyi başarmak istiyorsun.
Dükkan açma hikayenizi anlatır mısınız?
Yaklaşık 2 sene bu şekilde evde bu işi yürüttüm. Bir odayı butik gibi hazırlamıştık. Raflar askılar yaptırmıştık. Evi de mağazaya dönüştürmüştük. Artık bu şekilde olmayacağını anlayınca dükkan aramaya başladık. Eşimle uzun süre dükkan aradık. Önce Haller’e baktık. Ben Doktorlar Caddesi’nde bir yer istiyordum. Ama burada boş dükkan denk gelmez diyordum. Bir gün bu caddeden geçerken bu dükkan gözüme çarptı. Ama dükkan boş değildi, bir çantacı vardı. Eşime söyledim, ‘şu dükkan çok güzel yeri de çok güzel. Keşke burası olsa’ dedim. İstediğim gibi dükkan bulana kadar evde devam ettim. Ama artık psikolojik olarak çok bunaldım. Tek başıma yetişememeye başladım, sosyal hayatım bitti. Artık tükenme durumuna geldim. Bir gün eşimin yanına gittim ve ‘ben işi bıraktım, artık yapmayacağım’ dedim. Birkaç gün sayfaya fotoğraf yüklemedim, bir şey yapmadım. Tam o günlerde eşim Vefa internetten yine dükkan bakarken bu dükkanın boşaldığını gördü. Hemen geldik baktık. Bir anda her şey gelişti, dükkanı tuttuk. 2-3 haftada dekorasyonu bitti ve dükkanı açtık. 2015’te dükkanı açmış olduk.
Peki, dükkanı açtığınızda kaç takipçiniz vardı?
Dükkanı açtığım dönemde 130- 140 bin civarında takipçim vardı.
İnstagram’dan satışta süreç nasıl işliyor?
İstanbul’da çalıştığımız birçok yer var. Oralardan ürün geliyor. Bizim bir mankenimiz var. Mankenimiz bu kıyafetleri giyiyor ve çekim yapıyoruz. Daha sonra sayfaya ürünün fotoğraflarını, beden, renk, fiyat bilgilerini detaylı şekilde giriyorum. Müşteri Whatsapp’tan iletişime geçiyor. İstediği ürünü, bedenini söylüyor, adres bilgilerini veriyor. Ürünü kargoya veriyoruz. Kargo takip numarasını veriyoruz. Müşteri kargosunu bu şekilde takip edebiliyor.
Ödeme şekliniz nasıl? Ne tür kıyafetler satıyorsunuz?
Kapıda ödeme imkanımız var. Kapıda ödeme kredi kartı ile yapılabiliyor.  Ayrıca internet sitemiz de var. Oradan da alışveriş yapabiliyorlar. Her türlü kıyafeti satıyoruz. Mevsimine göre tişört, kazak, kot, etek, elbise, abiye elbise, kaşe mont, gömlek her türlü çeşit oluyor.
En çok hangi şehirlere satış yapıyorsunuz?
En çok satışı İstanbul’a yapıyoruz. Onun dışında İzmir, Antalya ve Gaziantep en çok satış yaptığımız şehirler.
İnternetten satış gün geçtikçe artıyor, öyle değil mi?
Evet, ben bu işe başladığımda bu iş bu kadar yaygın değildi. Ama şimdi her sektöre yayıldı. Artık saatçi de İnstagram’dan satış yapıyor, tabak satan da İnstagram’dan satış yapıyor. Özellikle kış aylarında işlerimiz daha yoğun oluyor. Yazın güzel havalarda insanlar dışarı çıkarak alışveriş yapıyor. Ama kışın internetten alışveriş artıyor.
İNSTAGRAM’DAN ALIŞVERİŞTE BUNLARA DİKKAT!
Peki, İnstagram’da yüzlerce satış sayfası, butik varken insanlar alışveriş yaptığı sayfaya nasıl güvenebilir? Nelere dikkat etmek gerekiyor?
Sektör genişledikçe güvenli alışveriş de ön plana çıkıyor. Çünkü sahte takipçi satın alıp takipçi sayısını arttıranlar olabiliyor, başkasının görsellerini kullanıp satış yapanlar oluyor. Alışveriş yaptıkları sayfaların yayınladıkları fotoğrafların kendilerine ait olup olmadığına dikkat etsinler. Kapıda ödeme varsa güvenebilirler. EFT veya havale ile satış yapan sayfalar fatura kesmeyebilir, vergi kaçırabilir. Ama kapıda ödeme varsa fatura ile çalışıyordur. En önemlisi değişim olup olmadığına dikkat etsinler. Bazı sayfalar beden değişimi bile yapmıyor. Ürününe güvenen değişimi kabul eder zaten. Bizde değişim var. Beden değişimi ya da başka bir ürünle değişimimiz var.
Eskişehir’de yüksek takipçili satış sayfası var mı?
Eskişehir’de fazla takipçisi olan böyle bir sayfa yok. Bazen komşu dükkanlardan gelip soruyorlar, nasıl yapıyorsunuz bu işi diye. Ben de anlatıyorum. Bazı müşterilerimiz bizi İnstagram’dan bilmeden dükkana geliyorlar. İnstagram sayfamızı öğrendiklerinde “Aaa oradan takip edelim yeni ürünleri” diyorlar.

Editör: TE Bilişim