Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Tuğba Koçal
33 yıldır mermercilik yapan Keskin Mermer’in sahibi Mustafa Keskin ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Mustafa Keskin, 2004 yılından beri Eskişehir’de Baksan Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösterdiğini söyleyerek, doğal taşa hayat verdiklerini söyledi. Keskin, Baksan’da bulunan yüksek üretim kapasiteli mermer atölyesinde, granit, çimston, sadestone ve bej çeşitleriyle, ileri teknoloji makine parkına yaptığı yatırım ile doğal taşları ebatlı taş haline getirdiklerini anlattı.
Bize kendinizden söz eder misiniz? Mermercilik mesleğine ne zaman başladınız?
Samsun Bafra’da doğdum. Evliyim, 3 oğlum var. İkisi üniversite, biri lise öğrencisi. 1984 yılında Edirne’de Trakya Üniversitesinde bu mesleğe başladım. Orada taşeron olarak çalışıyordum. 1990’da aynı ekiple beraber Eskişehir’e geldik. Buraya da Anadolu Üniversitesi’ndeki işleri yapmak için geldik. Yine taşeron olarak çalıştık. 2004 yılında “Keskin Mermer” adı altında kendi firmamızı kurduk. 4 çalışanımızla beraber çalışıyoruz. Yazın işler yoğunlaştığı zaman ekibimizi çoğaltıyoruz. Dışarıya taşeron olarak çalışan arkadaşlarımıza iş olanağı sağlıyoruz. 2004’ten bu yana kendi şirketimiz bünyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 27 yıldır Eskişehir’e en iyi hizmetleri sunmaya devam ediyoruz. Mermercilik mesleğine çekirdekten yetişerek gelen biriyim. Şu an 51 yaşımdayım ve 18 yaşımdan beri bu işin birebir içindeyim.
Keskin Mermer olarak ne gibi işler yapıyorsunuz?
Daha çok inşaat firmaları ile çalışıyoruz. İnşaatlarda mermer adı altında A’dan Z’ye ne iş varsa her işi yapıyoruz. Perakende işlerimiz de oluyor ama yoğunluk inşaat işleri oluyor.
SEKTÖRDE YAVAŞLAMA VAR
Eskişehir’de mermer sektörünü değerlendirir misiniz?
Eskişehir’de sektörde son zamanlarda yavaşlama var. Diğer arkadaşlarımızla da istişare yaptığımızda bunu net olarak görüyoruz. Son zamanlarda yaşananlar bunda etkili oldu. İşlerimiz çok şükür devam ediyor ama eski randıman yok.
Mermercilik mesleğinin ne gibi sorunları var?
Mermerde sağlığı etkileyen bir durum yok ama granit malzemelerde oluyor. Çalışan arkadaşlarımız sağlık konusunda koruma malzemelerini, maskelerini kullanıyoruz. Her türlü önlemini alıyoruz. Çalıştığımız firmalardan dolayı sıkıntılarımız oluyor. Önceden işi yaptığımızda hemen karşılığını alıyorduk. Şimdi öyle değil. Ödemelerimizi hemen alamıyoruz. Bazı firmalar bizi epey uğraştırıyor. Ödenmeyen çekler, alamadığımız paralar oluyor. Herkesin başında olan sıkıntılar bizde de var.
İNŞAATLARDA MERMER, İÇ MEKANLARDA GRANİT
Granit ve mermerin kullanım açısından farkı nedir?
Mermer doğal bir malzemeden oluşurken, granit volkanik yapılaşmadan oluşur. Granit mermere göre daha sert bir malzemedir. Mermer atalarımızdan bu yana kullanılan bir maden. Mermer daha çok inşaatlardaki işlerde tercih ediliyor. İnşaatlarda mermeri merdivenlerde, zemin kaplamalarında kullanıyoruz. İç mekanlarda daha çok granit tercih ediliyor. Örneğin mutfak tezgahlarında mermer daha az kullanılmaya başlandı. Mermer daha yumuşak bir madde olduğu için sıcak tencere vs konulduğunda zarar görebiliyor. Bu nedenle mutfak tezgahlarında daha sağlam olan granit daha çok tercih ediliyor.

 
 

 
Editör: TE Bilişim