Yaklaşık bir yıldır faaliyette olan Turşu Evim’in kadın girişimcisi Şenay Balkandere sattıkları ürünlerin doğal ve kendi üretimleri olduğunu belirtiyor.
İşletmesi ve yaptığı iş ile ilgili bilgiler aktaran kadın girişimci Balkandere, “Genelde turşuyu kadınlar hazırlar, erkekler satar diye bilinir, burada da bu tarz olaylarla karşılaşıyor ama artık kadınlar da girişimci olduklarından müşteriyle bire bir satışını da yapıyorlar. Kadınlar işletmelerinde kendileri sunum yapmaktan keyif alıyor diyebiliriz. Buda yeni nesilde girişimcilikle ortaya çıkan bir olay zaten” diyor.
ESKİŞEHİR’İN İHTİYACI İDİ
Yıllarca özel sektörün çeşitli dallarında eşi ile birlikte hizmet verdiklerini kaydeden Balkandere işletmesi hakkında şunları aktardı: “Neden bu işe girmeyelim dedik ve iş yerini açma kararı aldık. Buradaki turşular kendi ailemizin imalatı. Turşularımızı dayılarımız üretiyor. Eskişehir’de böyle bir turşu tadına gerçekten ihtiyaç olduğunu düşündük. Bu yönde bir eksiği olduğunu fark ettik. Bizim sattığımız turşularımız doğal ve ev yapımı olması nedeni ile bizde ‘Neden halkımıza satmayalım’ diye düşündük.
DOĞAL ÜRÜNLERLE TURŞU
Kadın girişimci olmak oldukça farklı ve güzel bir duygu. Çünkü tezgâhta bir kadın gördüklerinde daha rahat talepte bulunabiliyor, turşuyu nasıl yaptığımızla ilgili sohbet etme şansı buluyorlar. Paylaşımcı olabiliyorlar. Merak ettiklerini rahatlıkla sorabiliyorlar. Müşterilerimiz daha samimi buluyorlar. Biz farklı türde turşular üretmiyoruz. Biz daha çok tüketilebilecek, faydası olan, sağlıklı olan turşuları tercih ediyoruz. Bize genellikle ‘limon mu? Sirkeyle mi yapıyorsunuz?’ diye soruyorlar. Biz sirke ile yapıyoruz. Ürünlerimizin tamamı organiktir. Hiç katkı içermiyor turşularımız. Doğal bir ortamda, doğal şekilde yapılıyor, bekletilmiyor. Sirke ile yapıyoruz, deniz tuzu kullanıyoruz. Biliyorsunuz Gedelek’in suyu meşhurdur bu suyu kullanıyoruz.
YURTDIŞINA SATIŞI YAPILIYOR
Turşuyu çocukluğumuzda büyüklerimiz yıllardır yaparlar. Bahçede yetiştirdikleri teze ürünleri kışında tüketebilmek için turşu yaparlardı. Çocukluğumuzdan gelen bir şey, şimdi ise ticaretini yapıyoruz. Firmamızı da ileride büyütmeyi hedefliyoruz. Hatta yurt dışına da satışımız oluyor. Belçika’ya ürün gönderiyoruz ve birkaç ülke ile görüşmelerimiz de var. İşletme olarak Eskişehir’de ilk yılımız bunun biraz zamanla olabileceğini düşünüyorum. Maksadımız çok yayılmak değil, var olan lezzeti, titizlikle doğru bir şekilde halka sunmak istiyoruz. Üretimimizde taviz vermeden bu işi yapmak istiyoruz. Zaten ürünleri tarlalara kendimiz ektiriyoruz ve hasat ediyoruz. Turşuyu da kendimiz imal etmiş oluyoruz. Gedelek Köyü’nde yapılmaktadır.”
 
Editör: TE Bilişim