ESKİŞEHİR EMNİYETİ'NDEN BAĞIMLILIK TEDAVİSİ AÇIKLAMASI

(FOTOĞRAFLI)

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından uyuşturucu madde kullanımı ve tedavi edilmesi konusunda açıklama yayımlandı.
Yapılan açıklamada, uyuşturucu madde kullanımının insanlık tarihi kadar eski olduğu, bu nedenle madde kullanımı ve sorunları için son 20 yıldır, psikiyatri alanında daha çok önem gösterilmeye başlandığı ifade edildi. Açıklamada, "Aileler çocuklarının madde kullanımını öğrendiklerinde çok ciddi hayal kırıklıkları yaşayıp, büyük bir şok geçirirler. Kabul etmezler, kabul etmek istemezler, çocuklarının madde kullandıklarına inanmak istemezler. Çünkü gelecek ile ilgili tüm umutları ve planları yok olmuştur. Yakın akraba, kapı komşu ve çevre baskısını düşünmeye başlarlar. Kimi zaman bu durumu kabullenmek istemezler, nerede hata yaptık diye kendilerini sorgularlar. Çoğu zaman çocuğa aşırı tepki gösterirler" diye belirtildi.
Madde etkisindeki kişinin iletişim sorunu yaşadığı kaydedilen açıklamada, "Burada yapılması gereken tek şey sakin olup, düşünmek ve ne yapılacağına karar vermek gerekir. Genç maddenin etkisi altında iken tartışmadan sakınmak gerekir. Çünkü maddenin etkisi altında iken iletişim sorunu ortaya çıkar. Sağlıklı bir sonuç almak mümkün değildir. Madde kullanımı ne kadar erken tespit edilir, bu sorunla ne kadar erken yüz yüze gelinirse, kişiye o kadar çok yardım edilir. Sorunu birebir konuşmaktan çekinilmemeli. Konuşmaktan çekinmek sorunu çözmeyi değil, ertelemeyi ötelemeyi getirir. Anne ve baba destek ve yardım istediklerini belirtmeli, baskı uygulamamalı. Karşılıklı konuşmak ve birbirini dinlemek çok önemlidir. Ebeveynler ne olursa olsun her zaman onun yanında olacaklarını belirtmelidir. Maddenin kişiden götüreceği iyice anlatılmalıdır. Soruna mutlaka birlikte bir çözüm bulunacağı belirtilmelidir. Bağımlının yapması gereken tüm yaşamını, yaşam şeklini, çevre ve arkadaş gruplarını değiştirmesi gerekir. Kendi istemediği sürece, kimse bağımlı kişiye madde kullanımını bıraktıramaz. O kendi sorumluluğunu almadığı müddetçe başkalarının onun sorumluluğunu onun yerine üstlenmesi çözüm yaratmaz. Kendi başına ve kendi isteği ile bırakması, bırakmak istemesi, tekrar başlamasını da engelleyecektir" ifadelerine yer verildi.
Editör: TE Bilişim