Eskişehir’de usulsüz dinleme yaptıkları iddia edilen 1’i tutuklu 25 sanığın ifadelerinin dinlenmesine başlandı.
Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkamesi’nde başlayan duruşmaya, haklarında ’Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, gizlilik ihlalinde haberleşme içeriklerinin kaydedilmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, hukuka aykırı olarak, kişisel verileri kaydetmek, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kanunen yok edilmesi’ suçlarından dava açılan tutuklu sanık Mustafa A. ile tutuksuz sanıkların bir kısmı katıldı.
Dinlemeler hakkında konuşan Mustafa A., “Dinlenen yaklaşık 3 bin kişi vardı. Burada belirtilen dinlenen kişiler, bu 3 bin kişinin içinden müfettişler tarafından çıkartılmış. Bunu neye göre yapmışlar. Ben de müfettişler hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Benim yapmış olduğum tüm evraklar incelensin. Ben hepsini anlatayım. Müfettişler gelsinler, burada tespitleri neye göre yaptıklarını söylesinler. Bizim yaptığımız işler İstihbarat Daire Başkanlığında bulunan veri tabanına kayıt oluyor. Orada yapılan işlemlerin hepsi mevcut” diye ifade etti.
Mustafa A., ifadesinin bir bölümünde ise şunları söyledi:
“Dinlemeler tek taraflı değildir. Hakimi, müdürü, amiri ve polisi hepsi cezalandırılmalıdır. Müfettişler rapor hazırlarken, acaba hakimlerde bilgi talep ettiler mi? Bize bir rol verdiler ve bu rolü oynamamızı istediler. Ancak biz bu rolü oynamak istemiyoruz. Biz istihbaratçı olarak görevimizi yaptık. Bugün görevine geri dönsem, gene aynısını yapardım. Başbakan dahil dinlenebilir kanununu bu hükümet getirdi. Biz bu kanuna göre görevimizi yaptık. Her şey kanuna göre yapıldı.”
“ESKİ VALİ KALEM MÜDÜRÜNÜ İHBAR ETTİ”
Vali ve İl Emniyet Müdüründen gelen ihbarlarıda değerlendirdiklerini ifade eden eski Şube Müdürü Mustafa A., “Eskişehir eski Valisi, Özel Kalem Müdürü Murat Küçük’ün hakkında ihbarda bulundu. Dinlenenlerin arasında onunda isminin olması gerekirken, dosyada yok. Bu adamda tanınan bir adamdır. Onun neden ismi yok, anlamış değilim” diye belirtti.
“BENİM VİCDANIM RAHAT AMA YAPILANLAR UNUTULMAYACAK”
Cezaevinde bulunmaktan dolayı vicdanen rahat olduğunu söyleyen Mustafa A., ifadesinin geri kalanına şu şekilde devam etti:
“Benim vicdanım rahat. Gelecek her şeye kader derim. Ama bu yapılanlar unutulmayacaktır. Yapılanlar tarihe not düşülecektir. Benim Fethullah Gülen veya farklı bir cemaatle benim aramda nasıl bir bağlantı kurduklarını da anlamadım.”
Mahkeme heyeti, diğer sanıkların dinlenmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
28 Şubat 2015 günü başlatılan operasyon sonucunda aralarında polis müdürü ile amirinin de bulunduğu 25 polis memuru gözaltına alınmıştı. Aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, iş adamı, gazeteci, avukat, kamu görevlisi, politikacı ve polisin yer aldığı 107 müşteki bulunuyordu. Başlatılan operasyon sonucunda şüpheliler hakkında ’Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, gizlilik ihlalinde haberleşme içeriklerinin kaydedilmesi, haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, hukuka aykırı olarak, kişisel verileri kaydetmek, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği,kanunen yok edilmesi’ suçlarından dava açılmıştı.
Editör: TE Bilişim