Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar olurken Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, yeni Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. 

Yüksek Askeri Şura Toplantısı sona erdi, komuta kademesi belirlendi. Genelkurmay Başkanlığına beklendiği gibi Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Genelkurmay Karargahı’nda yapılan YAŞ Ağustos ayı olağan toplantısı son gün mesaisinin ardından tamamlandı. Bugün tamamlanan YAŞ toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda alınan ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulan kararlar Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

İKİ PAŞA EMEKLİ OLDU

YAŞ kararlarına göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Jandarma Genel Komutanı Abdullah Atay emekli oldu. Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi 1 yıl uzatıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, YAŞ’ta alınan kararların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak 30 Ağustos 2015 tarihinden itibaren geçerli yürürlüğe girdiğini belirtti. Kalın, "Bu vesileyle bir üst rütbeye yükselen general ve amirallerle görev süreleri uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin yüce milletimize, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve ailelerine hayırlı olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görevini tamamlayarak 30 Ağustos 2015 tarihinden itibaren görevlerinden ayrılacak olan TSK mensuplarına fedakar ve özverili hizmetlerinden dolayı milletimiz adına teşekkür ederiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü ve kahraman ordusu Türk Silahlı Kuvvetleri’ne görevi boyunca büyük hizmetler veren Sayın Necdet Özel’e ayrıca teşekkür eder, bundan sonraki hayatında kendisine ve ailesine başarı ve mutluluklar dileriz" açıklamasında bulundu.

UYAR VE KÖSELE ORGENERALLİĞE TERFİ ETTİ

Alınan kararlar çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı’na, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi 1 yıl uzatıldı. Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi Jandarma Genel Komutanlığı’na, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk Yüksek Askeri Şura üyeliğine, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar 1. Ordu Komutanlığı’na, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep Ege Ordusu Komutanlığı’na atandı.

30 Ağustos 2015’ten geçerli olmak üzere orgeneralliğe terfi ettirilen Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş 3. Ordu Komutanlığı’na, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar, orgeneral rütbesi ile aynı göreve ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele oramiral rütbesine yükseltilerek aynı göreve atandı.

Kalın, YAŞ’ta alınan diğer kararların Genelkurmay Başkanlığı tarafından açıklanacağını bildirdi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’e ilişkin soru üzerine Kalın, "Hiçbir gerekçesi yok, normal prosedür işledi, Cumhurbaşkanımız kabullerini yaptı, görüşmeleri tamamladılar, biz de açıklamamızı yaptık" karşılığını verdi.

(İHA)

Editör: TE Bilişim