Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını uzun yıllar koruyacaktır.

Kültür Başkentliği’nin de artık sonuna geldik.

Bu hafta içinde yapılan vefatının 100’üncü yılında Gaspıralı İsmail Bey Sempozyumu son etkinliklerdi. Zaten Kültür Başkentliği’nin sloganı da Gaspıralı İsmail Bey’in “Dilde, fikirdi, işte birlik” sözü idi. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Gaspıralı İsmail'in çocukluğundan beri bir Osmanlı subayı olma hayalinin bulunduğuna işaret etti.

Ancak bu hayalini gerçekleştiremeyen Gaspıralı İsmail belki bir Osmanlı subayı olamadı ama Türk dünyasının yol haritasını çizen gönül erlerinden birisi oldu.

Ve şöyle özetledi hayatını:

 “O'nun hayatının özeti 'dilde, fikirde, işte birlik' sözüyle ifadesini buluyor. Bugün Eskişehir'de Türk dünyası gönül birliğiyle geleceğe doğru uzanmaktadır. Gaspıralı, Türk dünyasına bir ideal çizmiştir. Gönüllerin sultanı Gaspıralı, Tercüman Gazetesi'nde ruhumuza tercüman olarak bütün dünya Türklüğü'nün anlayabileceği ortak bir edebi dil geliştirmeye çalışmış, bu ebedi dilin de Osmanlı Türkçesi olmasını istemiştir. Ona göre ortak bir edebi dili olmayan millet, millet sayılamaz. Eğitimci kimliğiyle de Türk dünyasını hizmetlerde bulunmuştur. Türk dünyasının eğitimde, ekonomide ve siyasette gelişmesinin önemi üzerinde durmuştur.”

Gerçekten de Türk Dünyasının önemli kişiliklerinden biri olan Gaspıralı İsmail ile bitecek Türk Dünyası Kültür Başkentliği.

Başkentliğe şöyle bir bakarsak, belki başlangıcı biraz çalkantılı oldu.

Açılış töreninden sonra bir hayli zaman kaybedildi dersek yalan olmaz.

Eski Vali Kadir Koçdemir’in gidişi, yerine gelen Vali Güngör Azim Tuna’nın, Eskişehir’e ilk geldiğinde kendini yoğun bir gündemin içersinde bulması, adapte süresi derken, Kültür Başkentliği geçen yılın Ağustos-Eylül aylarından itibaren hareketlenmeye başladı.

Ve ardından yoğun bir gündem, yoğun bir program.

Gerçekten de güzel şeyler yapıldı, ilkler yaşandı.

Türkvizyon Şarkı Yarışması yapıldı, umarız devamı gelir. Eskişehir’den 10 bine yakın öğrencinin Türk dünyası ülkelerine götürülmesi önemli bir projeydi.

Resmi kapanış ve Kültür Başkentliğinin Tataristan’ın Kazan kentine devir töreni bir harikaydı.

Bilimsel çalışmalarıyla, konserleriyle, gezileriyle 300’e yakın etkinlik yapıldı.

Bu arada yurt dışı temasları da yoğun şekilde gerçekleştirildi.

Haziran sonu itibariyle etkinliklerin, (kalıcı eserler hariç) biteceği söylendi ama Temmuz ayı başında bir yurt dışı seyahati daha olacak.

O da herhalde etkinlikler kapsamında gerçekleştirilecek.

Türk Dünyası Kültür Başkentliği bir daha Eskişehir’e gelir mi?

Ya da Kültür Başkentliği devam eder mi? Onu bilemiyoruz.

Ama Eskişehir için hoş bir anı olarak kalacak.