Yeni yılın gelmesiyle birlikte 2017 yılında “bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler” sizlerle. İşte bilgisayar satın alma rehberi ve detayları:Bilgisayar almadan önce ne kadar bilgiye sahip olursanız o kadar güvenli bir alışveriş yaparsınız. Çünkü teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği bir dönemde, ihtiyaçları karşılamak da bir o kadar zorlaşıyor. Tavsiyem, ilk önce bilgisayarı hangi amaçla aldığınızı düşünmeniz. Çünkü önemli olan, ihtiyaçlarınıza uygun bir bilgisayar satın almanız olacaktır.Örneğin, sadece yazı yazmak veya sunum oluşturmak için, i7 işlemcili, yüksek fiyatlı bir bilgisayar yerine, i3 işlemcili veya daha düşük özellikte bir bilgisayar satın alabilirsiniz. 500-1000 TL arasında, ihtiyacınızı karşılayabilecek birçok marka ve modelde bilgisayar piyasada mevcut. Uygun bir fiyatlı bilgisayar sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.Bunun yanında, daha fazla donanım isteyen bir bilgisayara sahip olmak da isteyebilirsiniz. Örneğin çizim veya video montajı gibi işlerle uğraşıyorsanız, sisteminizin donanımı üst düzey olmalı. Yani yeni bilgisayarınızı satın almadan önce, “neler yapıyorum, hangi ihtiyacım için bilgisayar bakıyorum?” sorusunu cevaplamanız gerekiyor.
Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!Eğer düşük bütçeli ve özellikleri yüksek bir bilgisayar almak istiyorsanız, ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek birçok bilgisayar bulunuyor. İyi özellikte bir bilgisayarın fiyatı 2.000 TL – 10.000 TL arasında olabilir. Önemli olan, “bu bilgisayar ile ne yapacacağım?” sorusunu cevaplamanız ve bu cevapla yola çıkmanızdır.Bütçeye uygun ve iyi bir bilgisayar satin almak için Intel i3 – i5 işlemcili bilgisayarlara bakmanızı öneririz. Eğer düşük bir bütçeniz varsa ve beklentiniz uzun süre kullanabileceğiniz bir bilgisayarsa i5 işlemcili ürünlere bakmanızda fayda var. Yüksek performans ve daha hızlı bir işlemci için ise i7 bilgisayarlara yönlenmeniz sizin için iyi olacaktır.Tabii özellikleri sadece işlemciyle kısıtlamamak gerekir. Bilgisayar satın almadan önce bilmeniz gereken başka önemli noktalar da var. Bu yazımızda bu noktalara da değineceğiz.
Hangi Özellikte Bilgisayar Bana Uygun?İhtiyacınıza uygun olabilecek dizüstü veya masaüstü bilgisayar seçmeniz için, dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları da, donanımsal özelliklerdir. Bilgisayarınızın anlık hızına, aynı zamanda performansına önem veriyorsanız, üst segmentteki bilgisayarlara yönlenmeniz sizin için oldukça iyi olacaktır. Örneğin AutoCAD veya Solidworks programları ile çizim yapmak istiyorsanız sisteminizin donanımı çok iyi olmalıdır.
Çizim ve oyunlar için Minimum 8 GB RAM, Intel i3 veya i5 işlemci, 2 GB ekran kartı’na sahip donanımlı bir bilgisayar size rahatlıkla yetecektir. Eğer ihtiyacınızı düşünüp nasıl bir bilgisayar alacağınıza karar verdiyseniz, sırada bilgisayarı nereden alacağınız var.
Bilgisayarı Nereden? Nasıl Alabilirim?Araştırdığınızda internet üstünden satılan bilgisayarların, mağazalara göre daha ucuz olduğunu göreceksiniz. Belirli platformlarda satılan birçok bilgisayar, kampanyalı fiyatları ile dikkat çekiyor. Size tavsiyemiz, belli başlı alışveriş sitelerini inceleyip ürününüzü belirledikten sonra satın almanız.İnternet alışverişinin yanında, deneyerek satın alabileceğiniz fiziksel mağazalar da var. Bu mağazalarda da kimi zaman mağazaya özel indirimler karşımıza çıkabiliyor. Bu durumda mağazalara giderek, hem satış temsilcisiyle görüşmüş, hem de bilgisayarı detaylı olarak incelemiş olursunuz.
 
BİLİŞİM UZMANI   ERGÜN YILMAZ
 
[email protected]