CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’de kız çocuklarının eğitiminin çok önemli olduğunu belirtti ve erken yaşta evlilikleri Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan kadın hakim Nevin Birinci’yi kutladı. 

Çakırözer, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Başkanı Gaye Erbatur ve Eskişehir Şube Başkanı Aynur Saraç ile dernek üyeleriyle “Anneler Günü Kahvaltısında” buluştu.
TÜKD’in kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, ekonomik ve sosyal başarılarının artırılması yolunda başarılı çalışmalarını dikkatle takip ettiğini belirtti. Ülkemizde kadınların eğitiminin artırılması, istihdamda kadınlara hak ettiği yerin verilmesi ve siyasette kadınların daha fazla yer almasının son derece önemli olduğunu söyleyen Çakırözer, ülkemizin özellikle son dönemde kadın cinayetleri ve kadına şiddet ile çocuklara yönelen istismar olaylarındaki artış ile gündemde olmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.


KADININ ELİNİN DEĞDİĞİ YER GÜZELLEŞİR

Son dönemde Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın sözleriyle başlayan laiklik tartışmalarına değinen Çakırözer, “Laiklik demokrasinin, toplumsal barışın, kadın erkek eşitliğinin çimentosudur. Laiklik varsa eğitim, kalkınma,  eşitlik vardır. Bu temel ilkeyi kimse anayasadan çıkaramaz” diye konuştu. Kadınların hayatın her alanında farklı statülerle yer aldığını ve bunun üstesinden gelmelerini “Kadının elinin değdiği her yer değişir ve güzelleşir” diyerek anlatan Çakırözer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizin nüfusunun yarısı kadın…Kadınlar ile hayatımızın yarısını paylaşıyoruz. Ancak ne yazık ki eğitimde, istihdamda ve siyasette ayrımcılığa uğrayan, şiddet ve cinayetler ile anılan, şiddeti ve cinayeti durdurulamayan yine kadınlarımız. Toplumsal başarının ve barışın yolu kadınlardan geçiyor. Kadınların, özellikle kız çocuklarının eğitimi çok önemli. 4+4+4 adıyla getirdikleri eğitim sistemi kız çocuklarımızı eğitimden koparıyor. Sadece geçen yıl 8’nci sınıftan sonra okula devam edemeyen kız öğrenci sayısı 195 bine yaklaştı.”
ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLER
Türkiye’nin en önemli toplumsal sorunlarından birinin de eğitime devam edemeyen özellikle kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmeleri olduğuna da dikkat çeken Çakırözer, şöyle dedi:
“Eğitimden koparılan¸ eğitimi yarıda bırakılan çocuklar özellikle kırsal bölgelerde imam nikahı ile evlendirilerek ikinci, üçüncü eş oluyor.  Kendisi çocuk olduğu halde çocuk büyütme yükümlülüğünü üstleniyor. Ne yazık ki mevzuatımız da hakim kararıyla çocukların evlendirilmesine onay veriyor. Bakın Ankara’da13 yaşındaki bir kızı ailesi hakim kararıyla istismarcısıyla evlendirmek istedi. Bir kadın hakim, özellikle belirtiyorum duyarlılığından dolayı da tebrik ediyorum; hakim Nevin Birinci, çocukların evlendirmelerine izin verilmesine ilişkin kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. İlgili düzenleme iptali edilirse, çocukların mahkeme kararıyla da olsa evlenmeleri tarihe karışacak. Kendisini yürekten kutluyorum. Birinci gibi kadın yargıçları çoğaltmak ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyacaktır. Birinci’lerin çoğalması için sizleri, sizin gibi kız çocuklarının eğitimine önem ve mücadele veren sivil toplum kuruluşlarımızın faaliyetlerini, duyarlılığını çok önemsiyorum. Çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyor, her zaman yanınızda olduğumu bilmenizi istiyorum”
 

 
Editör: TE Bilişim