AÜHM- Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin (AÖF) Ocak ayı seminerleri kapsamında düzenlediği “Açık ve Uzaktan Öğrenmede Veri Madenciliği” konulu seminer 26 Ocak Salı günü gerçekleştirildi. Zirve Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezinden Yrd. Doç. Dr. Yalçın Özkan tarafından verilen seminer, Açıköğretim Fakültesi 9. Kat Seminer Salonu'nda düzenlendi.

Büyük veri (Big Data), büyük veri analitikleri, öğrenme analitikleri ve eğitsel veri madenciliği konuları hakkında bilgi vererek sunumuna başlayan Yrd. Doç. Dr. Yalçın Özkan, “Bu kavramlar günümüzde sıkça karşımıza çıkıyor. Eğitimle alakalı olan ve son 5 yıldan beri de tartışılan öğrenme analitikleri ve eğitsel veri madenciliği konuları önemli başlıklar arasında yer alıyor.” dedi. Büyük veri ve büyük veri analitikleri hakkında kısaca bilgi verdikten sonra veri madenciliği konusuna değinen Yrd. Doç. Dr. Özkan veri madenciliğinin tanımını şu şekilde yaptı: “Veri madenciliği, bir kurumda üretilen tüm verilerin yöntemler kullanarak var olan ya da gelecekte ortaya çıkabilecek gizli bilgiyi su yüzüne çıkarma süreci olarak değerlendirilebilir.” Veri madenciliğinin pazarlama, bankacılık, sigortacılık, elektronik ticaret ve sağlık alanında kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yalçın Özkan, eğitsel veri madenciliğinin ise eğitim kurumlarında kullanıldığını dile getirdi.

Veri madenciliği farklı alanlarda kullanılıyor

Öğrenme analitikleri hakkında da bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Özkan, öğrenme analitiklerinin, öğrenme ortamından ve öğrencinin ilişkide olduğu sosyal ortamdan gelen yapısal ve yapısal olmayan veriyi kullanarak öğrencinin mevcut sorunlarını vaktinde tespit etme ve sorunlara yönelik öngörü geliştirme süreci olduğunu ifade etti. Öğrenme analitikleri ve eğitsel veri madenciliğinin farklı sorulara cevap verdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yalçın Özkan, eğitsel veri madenciliğinin; öğrenciler için öneriler geliştirilmesi, eğitimcilere geri bildirim ve destek sağlanması, öğrenci verilerinin modellenmesi, öğrencilerin gruplanması, planlanma eylemlerine destek olunması, öğrenci analizlerinin belirlenmesi gibi konularla ilgilendiğini söyledi.

R yazılımı ile eğitsel veri madenciliği arasındaki bağa da değinen Yrd. Doç. Dr. Özkan, R yazılımının CRAN (Comprehensive R Archive Network) adlı bir ağdan yüklendiğini belirtti. Seminerin son bölümünde “R ile duygu analizleri” konusunu da ele alan Özkan, duygu analizlerinin toplumsal çatışmalarda ve özellikle kutuplaşmanın ortaya çıkarılmasında kullanılabileceğini dile getirdi. 

Seminer, soru-cevap bölümünün ardından Açıköğretim Fakültesi Ar-Ge ve Uluslararası İlişkiler Grup Koordinatörü Prof. Dr. Gülsün Eby’in, Yrd. Doç. Dr. Yalçın Özkan’a teşekkür belgesini takdim etmesiyle sona erdi.
Editör: TE Bilişim