Her yaştan insana üniversite okuma imkanı sağlayan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin (AÖF) 2016-2017 yılı mezuniyet töreni gerçekleştirildi.

İki Eylül Kampüsünde bulunan Anadolu Üniversitesi Spor Salonunda Açıköğretim, İktisat ve İşletme fakültelerinin mezun öğrencileri kep atmanın heyecanını yaşadı. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında Açıköğretim Fakültesi’nde öğrenim görüp mezun olan öğrencileri mutlu günlerinde aileleri ve sevenleri de yalnız bırakmadı. Tören, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, akademisyenler ve öğrencilerin katılımcıları selamlamasıyla başladı. Mezuniyet töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın açılış konuşması ile devam etti.

Rektör Naci Gündoğan, bu yıl Açıköğretim mezunlarına üçüncü defa bu kadar geniş katılımlı özel bir mezuniyet töreni yaptıklarını söyledi. “Ülkemizde otuz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi 2 buçuk milyonu aşan mezunu ve 2 buçuk milyona yaklaşan aktif ve pasif öğrencisiyle Türk Eğitim Sistemine bugüne kadar çok önemli katkılar sağlamıştır” diyen Rektör Gündoğan, “Dağdaki çobandan, üniversite öğretim üyelerine, hapishanelerdeki mahkumlardan şirket ve kamu yöneticilerine uzanan geniş bir yelpazede ve her yaş grubunda yer alan bir öğrenci profiline sahip olan Anadolu Üniversitesi Merkezi Açıköğretim Sistemi, eğitimde fırsat eşitliğine paha biçilmez katkılar sunmaktadır. Açıköğretim sistemiyle sadece Türkiye’de değil, Avrupa’daki cezaevlerinde de yatan toplam 2 binin üzerindeki mahkum öğrenci hayata bağlanmakta ve yükseköğrenim hizmeti almaktadır. Yine on binlerce engelli vatandaşımız bu sistem aracılığıyla yükseköğrenimlerine devam etme imkanı bulmaktadır. Açıköğretim aracılığıyla ekonomik durumu örgün sistemde öğrenim görmesi için yeterli olmayan ya da çalışmak zorunda olduğu için yükseköğrenim imkanından mahrum kalan yüz binlerce vatandaşımızın, deyim yerindeyse ayağına kadar gidilmekte, yaşadığı şehirden başka bir yere gitmeden yükseköğrenim görmesi sağlanmaktadır. Bu hizmetlerin sunulmasında yurt içinde ve yurt dışında 110 büro ile etkin bir şekilde öğrencilerimize hizmet sunulmakta, ara sınav ve final sınavları yurt içinde 81 il ve 19 ilçede, Batı Avrupa'da Almanya Köln merkezli 7 ülkede 12 sınav merkezinde, Kosova’da Priştine ve Prizren’de, Makedonya’da Üsküp ve Gostivar’da, Azerbaycan’da Bakü ve Gence’de, Bulgaristan’da Filibe, Kırcaali ve Şumnu’da, Bosna Hersek’te Saraybosna’da, Arnavutluk’ta Tiran’da, KKTC’de Lefkoşa’da ve Kuzey Amerika’da olmak üzere yurtdışında toplam 25 merkezde başarılı bir şekilde yürütülmektedir” dedi.

Yükseköğrenim çağındaki açıköğretim öğrencilerinin önemli bir kısmı da hem örgün eğitim alan hem de ikinci üniversite kapsamında açıköğretim okuyan öğrencilerden oluşmakta olduğunu dile getiren Gündoğan, “Günümüzde açıköğretim, sadece herhangi bir örgün yükseköğretim kurumuna giremeyen öğrencilerin alternatifi olmaktan çıkmıştır. Özellikle, “hayat bir diplomaya sığmaz” sloganıyla bundan yaklaşık 15 yıl önce başlatılan ikinci üniversite uygulamasıyla üniversite mezunlarına ve halen üniversite eğitimi görmekte olan öğrencilere kendilerini yeni bir alanda geliştirme, daha parlak bir kariyer elde etme olanağı sunulmuştur. Bugün itibariyle ikinci üniversite kapsamında eğitim gören öğrenci sayısı dört yüz bini aşmıştır. Bu sayılar açıköğretimin ulaştığı nokta ve hedef kitlesi açısından önemlidir. Açıköğretim örgün yükseköğretim sisteminin bir alternatifi değil; aynı zamanda onu tamamlayan bir sistemdir” ifadelerini kullandı.

Mezunların, öğrencilik hayatınız boyunca pek çok özveride bulunarak diplomalarını almaya hak kazandıklarını belirten Rektör Gündoğan, “Bu zorlu süreçte kiminiz evlatlarınızla geçireceğiniz zamandan fedakarlık ederek ders çalıştı, kiminiz uzun mesai saatlerinin yorgunluğuyla sınavlara hazırlandı kiminiz ise çocuklarınızla beraber çalışma masasına oturdunuz. Bugün elde ettiğiniz başarı takdire şayandır. Bizler de Anadolu Üniversitesinin mensupları olarak, eğitim hakkının kutsallığının bilinciyle, isteyen herkese bu hizmeti verebilmenin gururu ile çalışmalarımıza bundan sonra da hiç durmadan devam edeceğiz. Bizler sizin başarılarınız ile gurur duyuyoruz. Başarılarınızın devamını diliyor, sizleri mezuniyetiniz dolayısıyla can-ı gönülden kutluyorum” şeklinde konuştu.

Mezuniyet törenine, Eskişehir Valisi Azmi Çelik, İl Jandarma Komutanı Uysal Ağaoğlu, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Vali Azmi Çelik ve akademisyenler tarafından, mezun olan öğrencilere diplomaları verildi. Tören, mini konserlerin gerçekleştirilmesi ve hep birlikte kep atılmasının ardından sona erdi.                  

                                                                                                                                

                                        

Editör: TE Bilişim