Anadolu Üniversitesi kampüslerinin uzun yıllardır yenilenmeyen altyapılarının oluşturduğu sorunların giderilmesine yönelik başlatılan çalışmaların sonuna yaklaşıldı.
Otomatik sulama sistemine geçilmesi, yağmur suyu toplama sisteminin uygulanması, asfaltlama çalışmaları, kaldırımların yenilenmesi gibi geniş bir yelpazede aylardır süren çalışmalar ve gerçekleştirilen uygulamaların çoğu ise ilk olma özelliği taşıyor. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, söz konusu çalışmalar tamamlandığında önümüzdeki 30 yıl için kampüslerde altyapısal sorunların da biteceğini vurguladı. Rektör Gündoğan, Kampüslerde tüm hızıyla devam eden altyapı çalışmalarını ve fiziki iyileştirmeleri, yerinde inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi alan kampüslerde yürütülen çalışmalara ilişkin olarak şunları söyledi:
“Kampüslerimizde örneği olmayan ilkler uygulanıyor”
“2016 yılı içerisinde Yunus Emre ve İki Eylül Kampüslerimizde altyapıya ağırlık verelim istedik. Çünkü kampüslerimizin altyapısı 25-30 yıl önce yapılmış ve pek çok noktada yetersiz kalıyordu. Örneğin; kampüsümüze ilk defa bu yıl otomatik sulama sistemini getirdik. Bu, aslında birçok yönden tasarruflu bir faaliyet. Biz bu sayede 25 personelimizi başka bir yerde kullanma şansı elde ederek, bu işçilerimizin emeklerinden tasarruf etmiş olacağız. Bunun yanında daha ekonomik bir sulama türü, bu sayede artık daha az miktarda su kullanacağız. Bunun dışında Yunus Emre Kampüsümüzde olmayan yağmur suyu toplama sistemini gerçekleştirdik. Tüm bu altyapıyı tamamladıktan sonra da Yunus Emre Kampüsümüzün asfaltlama işlemlerini tamamladık. Ekim ayı sonu itibariyle Yunus Emre Kampüsümüzdeki altyapıyı tamamlamış olacağız. İki Eylül Kampüsü’nde de altyapı çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğüne değinen Rektör Gündoğan, “Artık her iki kampüsümüzde de önümüzdeki 30 yıllık dönemde altyapısal hiçbir sorunumuz kalmayacak.”
Yağışlar artık işkence olmaktan çıkıyor
Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde bugüne kadar yağmur suyunu toplayan kanalların eksikliği nedeniyle özellikle yoğun yağış dönemlerinde yağmur sularının birikmesinden kaynaklı sorunlar yaşanıyordu. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak Yunus Emre Kampüsü’ndeki mazgalların birbirine bağlanarak kanalizasyona aktarılmasını sağlayacak bir yağmur toplama sistemi gerçekleştirildi. Bu proje kapsamında 4 aylık süreçte 1521 metrelik bir alanın yol kenarları yağmur suyu hattı yapılırken, yıl içerisinde 400 metrelik bir alanın daha bitirilmesi yönünde çalışmalar sürüyor. İlerleyen dönemlerde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilebilmesi adına yine bu kapsamda 318 metrelik bir kanalizasyon hattının da işleri tamamladı. Bunun yanında Yunus Emre Kampüsü, modern bir sulama sistemi olan otomatik sulama sistemine kavuşturuldu. Yıl içerisinde 125 bin metrekarelik bir yeşil alanın otomatik sulama işleri tamamlanırken, 95 bin metrekarelik bir yeşil alanın daha yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Engelliler unutulmadı
Engellilere yönelik duyarlılığını her uygulamasında gösteren Anadolu Üniversitesi, altyapı çalışmalarında da bu duyarlılıktan hareket ediyor. Özellikle engelli bireyler için “engel ve risk” teşkil eden ve uzun yılladır hiç dokunulmayan kampüs kaldırımları tamamen yenilendi. Zamanla kırılan ve kabaran taşların hem görüntü olarak hoş olmaması hem de bitki köklerine denk gelerek bitki gelişimini engellemesi sorununu gidermek için kaldırım seviyelerinde de düzenleme gerçekleştirildi.
Editör: TE Bilişim