HABER : GÜLÇİN ÖZDEN - KADİR ÇETİN 
 
ESKİŞEHİR (İHA) - Çeşitli programlara katılmak üzere Eskişehir’e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bakanlığa ait resmi internet sitesinde bu sabah yayımlanan 15 bin öğretmen atamasının branşları hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 
Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu binası açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesinde bu sabah yayımlanan 15 bin öğretmen atamasının branşlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 40 yaş üzeri adayların da başvurabilecekleri atamalarla ilgili konuşan Bakan Avcı, “Siteden branş branş açıklamaları yapıldı zaten. İhtiyaçlara bakıyoruz, Türkiye genelinde hangi branştan ne kadar açığımız var, hangi illerde o branşlarda en çok açık var, onlara bakıyoruz ve ona göre dengeli bir şekilde branşlar arasında elimizdeki kadroları dağıtmaya çalışıyoruz.Dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikle yaş sınırı şartını da kaldırdık. Daha önce 40 yaşın altında olmak koşulu vardı. Şimdi o koşulu da kaldırdık, 40 yaş şartı yok. Buna niçin ihtiyaç duyduk? Özellikle 28 Şubat döneminde KPSS sınavını kazandıkları halde veya atanma hakkı kazandıkları halde ya da müracaat ettikleri halde o günün koşullarında bu hakları elinden alınan öğretmen adayları da bu atama döneminde yararlansınlar, eğer koşulları tutuyorsa, şartları tutuyorsa onlar da müracaat edebilsinler diye. O yönetmelik maddesini de kaldırdık. 40 yaş koşulu kalktı” dedi.
YURT DIŞINDAKİ OKULLAR
Bir basın mensubunun yurt dışındaki okullardaki çalışmalarla ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Avcı, “Bu haftaki Bakanlar Kurulu’na bir sunum yaptık, 160 ülkede faaliyetlerini yürüten bir takım kuruluşlardan söz ediyoruz. Dolayısıyla her birinin kendine özel şartları vardır, kuruluş koşulları vardır. Bunların çok büyük bir bölümü özellikle son 12 yılda AK Parti hükümetinin de himayesinde gelişmiş kurumlardır. Şimdi en son Cumhurbaşkanının Afrika seyahatinde olduğu gibi o ülkenin yetkilileri bu konularda tekrar tesviye talebinde bulunduklarına kendilerine Milli Eğitim Bakanlığımızın ya ada sivil toplum kuruluşlarımızın bu hizmetleri layıkıyla yerine getirebileceğini, bunun için hazırlıklarımızın atamam olduğunu söylüyoruz. Bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra bunu bir sivil yapılanma içerisinde, tabi devletin de himayesinde topyekun hükümetin himayesinde ama sivil bir gelişme olarak bu hizmetler sürdürülecek. Bizim zaten Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurtdışında 66 okulumuz var. Onları da içine alacak şekilde yurtdışındaki tüm eğitim veren kurumların eğitim amaçlarına uygun davranacakları bir yapıya kavuşmaları için gerekli düzenlemekleri yapıyoruz, yapacağız” ifadelerini kullandı.
NİHAİ KARAR VERİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki yurtdışındaki okulların sayısının artacağını dile getiren Bakan Avcı, “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan elçilikler bünyesinde faaliyet gösteren okullarımızın da sayısı artacak. Çünkü pek çok ülkede yeni büyükelçilikler açtık. Özellikle Afrika açılımı nedeniyle Afrika’da çalışan Türk vatandaşlarının sayısında da artışlar oldu. Sadece Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarına değil, talep eden herkese nitelikli eğitim vermek üzere bu düzenlemeleri yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda nihai şeklini verir” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim