Çocuk İhmali ve İstismarı Konusunda Eğitim Sendikalarının Önleyici Rolü Çalışması’nın kapanış ve planlama toplantısı Öğretmenevinde gerçekleştirildi. Toplantıya Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ve Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim- Sen, Eğitim İş ve Eğitim Sen sendika başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Milli Eğitim Müdürlüğü, Eksi 25 Derneği ve Eskişehirli eğitim sendikalarının katılımıyla gerçekleşen çalışma, eğitimde çocuk ihmali ve istismarı konularında adım atılması anlamında Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.
Programda ilk konuşmayı gerçekleştiren Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, “Çocuk ihmal ve istismarı konusunda eğitimin olmazsa olmazı eğitim çalışanlarımızın örgütlü yapısı olan sendikaların taşın altına elini koymaları  büyük önem taşıyor” dedi. Özen sözlerini şöyle sürdürdü: “İhmal ve istismar vakalarının yaşanmaması için alınması gereken tedbirler ve bu konuda bizim yapmamız gerekenlerle ilgili eğitim yöneticileri olarak bizlere ışık tutacak çok önemli kararların alındığı çalışmamız sonlandı. İhmal ve istismar vakaları çok medyatik bir konu olmasının ötesinde insani açıdan, eğitim camiası açısından çok önemli bir konu. Bu vakaların sürekli yaşanan vakalarmış gibi gösterilmesi eğitim çalışanları olarak bizi son derece rahatsız ediyor. 130 binin üzerinde öğrencisi, 12 bin eğitim çalışanı olan bir iliz. Kalabalık bir camiayız. Hiç olmasını arzu etmiyoruz. Ama arada sırada yaşanmış olan birtakım ihmal ve istismar vakaları sanki bütün eğitim camiasında sürekli yaşanan olaylar gibi yansıtıldıkça eğitim camiasının bu konuda morali bozuluyor. Hiçbir öğrenci ve öğretmenimizin bir ihmale ya da istismara uğramasından yana değiliz. Bu söz konusu bile değil. Bu tür vakaların yaşanıyor, konuşuluyor olması bizleri çok rahatsız ediyor.”
“KARARLILIĞIMIZI GÖSTERİYOR”
Tedbirlerin önceden alınması gerektiğinin altını çizen Özen, şöyle konuştu: “Nasrettin Hoca’nın memleketindeyiz. Önemli olan testinin kırılmadan önce çocuğun terbiye edilmesi geleneğinden hareketle, bu tür vakaların yaşanmadan önce alınması gereken tedbirlerin hayata geçirilmesidir. Bu çalışma bunun bir örneği. 2014 yılından beri 21 kamu kurum ver kuruluşu ve sivil toplum örgütüyle birlikte yürüttüğümüz çalışmalara ek olarak eğitim işkolunda faaliyet gösteren sendikalarımızla yaptığımız çalışma Eskişehir olarak bizlerin kararlılığımızı ve sorununu ortadan kalkması içi tedbirler geliştirmek için bir çaba içinde olduğumuzun bir göstergesidir. Umuyorum bu tür vakalar hiç yaşanmasın. Ama bir insanlık kusuru olarak, toplum kusuru olarak yaşanıyorsa da bunların en aza indirilmesi, ortadan kaldırılması, etkilerinin diğer çocuklarını kapsamayacak şekilde ortadan kaldırılması adına yapılacak her çalışma bizim için çok önemli. Bu çalışmaya destek veren eğitim işkolundaki sendikalarımızın yöneticilerine ve yönetim kurulundaki mesai arkadaşlarına, Eksi 25 Derneğine ve mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların artan bir kararlılıkla devam etmesini diliyorum.”
SENDİKA BAŞKANLARINDAN ORTAK MESAJ
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman, da konuşmasında gerçekleştirilen çalışmanın önemine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Çocuk ihmal ve istismarı konusu eğitim çalışanlarını oldukça üzen, toplumdaki etkileri itibariyle bizleri fazlasıyla rahatsız eden bir konudur. Eğitim çalışanları milletin en kıymetli varlıklarını emanet olarak alır, onları ağızları süt kokarken, okuma yazma bilmez halden alıp koca delikanlılar hanımefendiler olana kadar onların eğimleri ile ilgilenir. Bu çocuklarla ve geleceğimizle hemhal olan bir kitlenin çocuklara ihmal ve istismarıyla ilgili konuda duyarlılık göstermesi meseleye sahip çıkması çok önemli. Bizim için oldukça verimli ve öğretici bir çalışma oldu. Eksi 25 Derneği’ne teşekkür ediyoruz. Bu programın içerisinde yer aldık. Bundan sonraki çalışmalarına da destek vereceğiz.”
AYRI BİR SORUMLULUK YÜKLÜYOR
“Türkiye’de ilk olan çok değerli bir çalışma yapıyoruz” diyen Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir, “Eğitim alanı toplumun gözü önünde olan ve hepimizin dahil olduğu bir alan. Şu anda gerçekleştirdiğimiz etkinlik bize ayrı bir sorumluluk yüklüyor. Maalesef ki ülkemizde, şehrimizde istismara dair örnekler yaşanıyor. Sayısının arttığını görüyoruz. Bundan dolayı üzüntülüyüz. Eğitimcilerin masumiyet karinesine önem veriyoruz ama öncelikli durum çocuğun yaşam hakkı ve beyanının esas alınmasıdır. Bizden önce çocuklarımızın hakları var. Biz de bu hakları korumakla görevliyiz. Bu çalışmalara her zaman destek vereceğiz. Birliktelikten hiçbir zaman uzak durmayacağız. Hele ki öğretmenlerin yaşam hakkı, güvenliği ve çocuklarımız söz konusu ise hiçbir zaman geri durmayacağız. Elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE İLK OLMASI ESKİŞEHİR ADINA ÖNEMLİ VE DEĞERLİDİR
Türk Eğitim- Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı ise, “Çocuk ihmali ve istismarı konusunda eğitim sendikalarının önleyici rolü çalışmasına çok isteyerek katıldık” diye başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun Türkiye’de ilk olması Eskişehir adına önemli ve değerlidir. Bu çalışmanın tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılmasını önemsiyorum. Bu çalışmadan kişisel olarak çok faydalandığımızı düşünüyorum. Çocuk ihmali ve istismarı ile ilgili elbette bir bilgiye sahiptim ama bu çalışmadan sonra daha farklı açılardan bakma şansı yakaladım. Görüş açımın genişlediğini düşünüyorum. Bu çalışmaların devamının gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Her türlü desteği ve katkıyı sunmaya hazırız.”
Eğitim İş Şube Başkanı Mücahit Bayraktar da konuşmasında projeyi hazırlayan ve destek verenlere teşekkür ederek, projenin çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi adına büyük önem taşıdığının altını çizdi. Eğitim İş olarak bu tür çalışmalarda yer almaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyen Bayraktar, emeği geçenlere teşekkür etti.
“ESKİŞEHİR İLKİ BAŞARDI”
Eksi 25 Derneği Başkanı Burak Karakaya ise, Eskişehir’de dört sendikanın katılımı ile bu çalışmayı gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduğunu söyledi. Karakaya, “Ankara, İstanbul ve Avrupa Birliğinden arkadaşlarla bir araya geldiğimizde dört eğitim sendikası nasıl bir araya geldi diye hala inanamıyorlar. Bu proje ile dört eğitim sendikası bir araya geldi ve Eskişehir’de bir ilki başardı” dedi.
“Çocuk istismarı tek taraflı değerlendirilecek bir kavram değil, bir bütün şeklinde değerlendirilmeli” diyen Karakaya dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Bir yıllık bir derneğiz. İlk Avrupa Birliği projemiz de eğitim sendikalarının önleyici rolü oldu. Bireyin 25 yaşına gelene kadar her türlü şiddete karşı güçlendirilmesini amaçlayan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Her türlü fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismara karşı çalışmalar planlamak, yürütmek derneğimizin çalışma kapsamıdır. Bizim çalışmamızın temel odak noktası çocuktur. Çocuğu birey olarak kabul ediyoruz. Çocuğu politika üstü bir kavram olarak nitelendiriyoruz. Her kararda çocuğun üstün yararını gözetiyoruz. Tüm çalışmalarımızda uluslar arası çocuk hakları sözleşmesini temel taş olarak görüyoruz. 25 yaşına kadar tüm bireyleri çocuk olarak kabul ediyoruz.”
 
 
Editör: TE Bilişim