Dil öğreniminde motivasyonun çok önemli olduğunu belirten Önder Eğitim Kurumları Kurucu Temsilcisi Mustafa Köksal, “Dil eğitimi olmayan biri bile iyi bir motivasyon ve doğru bir çalışma programı ile 1 yılda iyi seviyede dil öğrenebilir” dedi.

Köksal şunları söyledi: “Dil öğrenmek isteyenlere öncelikli tavsiyem, dili neden öğrenmek istediklerini iyi bilsinler, dil öğrenmenin bir amacı olmalı. Bu amaç motivasyonu arttırır, çünkü dil eğitiminde önce motivasyon olması lazım. Kişi aklında bu işi bitirecek. ‘Ben bunu öğreneceğim’ diyecek. Motivasyonu yüksek öğrenci ile ders yapmak bile bir başkadır. Öğrencilerimize tavsiyem; derste iyi bir dinleyici olmaları, derslerde öğretmen ile iletişim halinde olmalıdır. Bir de evde o gün öğrendikleri konuların tekrarını yapmaları da yararlı olur.”

YURTDIŞINA GİDİP, YABANCILARLA KONUŞUN

Dil öğrenmede yurtdışı gezilerinin de faydalı olacağına değinen Köksal, “Önder eğitim kurumlarında her yıl öğrencilerimizi ücretsiz İngiltere’ye götürüyoruz, bu deneyimin onlar üzerinde ne kadar etkili olduğunu gördük. Yabancı dili o dilin konuşulduğu ülkenin insanları ile konuşmak çok faydalı oluyor. Tabi yalnızca yurt dışına gitmek yeterli değil; anne-baba 'kızım, oğlum İngiltere'de, Amerika'da İngilizce öğreniyor!' diyor ancak burada birkaç Türk bir araya gelerek Türkçelerini ilerletiyorlar! Önemli olan yabancılarla diyalog kurmak” ifadelerini kullandı. Köksal, yine konuşma pratiğini geliştirmek için Önder Dil’de her seviye için ayrı konuşma kulüplerinin olduğunu da aktardı.

HAYALİ KONUŞMALAR YAPIN

Mustafa Köksal, öğrenilen dili geliştirmek için yurt dışı deneyiminin önemli olduğunu ancak kişinin böyle bir imkânı yok ise dizi ve filmleri yabancı dilde izleyebileceğini söyledi. Dil öğrenmede kişinin hayali konuşmalar yapmasının da yararlı olacağına değinen Köksal, “Hayatımızda hep kelimelerle düşünürüz, işte bunu yabancı dilde yaptığımızda da pratik yapmış oluruz. Bir yemeği yaptığımızı hayal edip, bunu İngilizce anlattığımızı düşünmek, bir turist ile karşılaştığımızı ve ona yol tarif ettiğimizi hayal ederek, hayali konuşmalar yapmak bunlara örnek verilebilir” dedi.

MÜKEMMELİYETÇİ OLMAK KONUŞMAYI ENGELLER

Mükemmeliyetçi bir yapının ise, yabancı dilde konuşmayı engelleyeceğine dikkat çeken Köksal, “Kişinin hata yapacağım endişesinin olmaması gerekir. Ve ayrıca hata yaparak öğrenebiliriz, bundan korkmamak gerekir, yabancı dili böyle öğrenebiliriz çünkü. Çok kelime öğrenmenin de faydalı olduğunu ifade eden Köksal, bunun için de her seviyeye uygun hikaye kitaplarının okunabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim