Eğitim İş İl Örgütlenme Sekreteri Nilüfer Kurumehmetoğlu, asgari ücretliler başta olmak üzere ücretli çalışanların üzerinde ağır bir vergi ödemek yükümlülüğü olduğunu belirterek bu ödemenin mali güce göre olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunun ücretliler oluşturduğunu belirten Kurumehmetoğlu, “Dolaylı vergilerin ağırlığından dolayı da Türkiye’deki vergi sistemi adaletsiz bir yapıya sahiptir. Çünkü dolaylı vergiler yükümlünün gelirini ve kişisel konumunu dikkate almamakta ve daha başlangıçta gayri adil özellikler taşımaktadır. Toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70’lere ulaşan dolaylı vergiler çalışanların vergi yükünü daha da artırmaktadır" dedi.

Kamu çalışanlarına gerçek enflasyonun çok altında yapılan yüzde 3’lük zamları anımsatan Eğitim İş İl Örgütlenme Sekreteri Nilüfer Kurumehmetoğlu “Kamu çalışanlarının alım gücünü her geçen gün biraz daha düşürmektedir. Yani ‘kaşıkla verip kepçeyle geri alınmaktadır’. Türkiye’de vergi alanında gerçek anlamda yapılacak bir reform, ancak ücretliler aleyhine varolan bu çarpık yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır. Bu bağlamda, Eğitim İş olarak emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması için asgari ücretten vergi alınmamasını, 1. Vergi dilimi olan yüzde 15’lik vergiye tabi limitin 11.000 TL’den, 22.000 TL’ye yükseltilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilişim