Eskişehir AK Parti Milletvekili Nabi Avcı’nın, kurulan yeni kabinede Kültür Bakanlığı’na getirilmesi eğitim camiasında da yankı uyandırdı
Başbakan Binali Yıldırım, 65. hükümetin yeni bakanlar kurulunu açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı yeni kabinede Kültür Bakanı olarak görevine devam edecek. Avcı’nın bakanlığının değiştirilmesi, Eğitim Sendikalarının Eskişehir Şubelerince de değerlendirildi. Görüşlerine başvurduğumuz Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen şube başkanları bu değişikliği ‘yerinde bir karar’ olarak değerlendirirken Eğitim Bir Sen Avcı’ya teşekkür etti. İşte başkanların söz konusu görüşleri:
 
HANGİ İSMİN GETİRİLDİĞİ ÖNEMSİZ

Eğitim İş Şube Başkanı Ebru Sungar: Sayın Avcı kendi siyasi düşüncesinde ve arenasında yaptıklarını altın harflerle kazıdı. Eğitim sistemine birçok sıkıntı vermiştir kendisi. Biz zaten miladını doldurduğunu ve eğitim bakanı olmasını istemediğimizi belirtmiştik. Kendisi Eskişehir’de Türk Dünyası Kültür Başkentliği bakanı olmuştur. Görevi süresince eğitim sendikaları ile bir kere bile bir görüşmede ve temasta da bulunmamıştır. Tabiî ki kişiliğine ve kendisine bir sözümüz yok. Eğitim politikalarında yapılanlar ortada. İsmet Yılmaz’ın Eğitim Bakanı olması ise Milli Eğitim’in eğitimden ne kadar anladığını da ortaya koymaktadır. Eğitim ile uzaktan yakından alakası olmayan bir insanın eğitim bakanı yapılması, kendi siyasi düşünceleri ve ideolojilerini eğitime dayatmak istedikleri için hangi ismin getirileceğinin de bir önemi yok. Bizler için değişen bir şey olmayacak. Tablo da çok iç açıcı değil.

AVCI BAŞARILI OLAMADI

Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir: Bakandan ziyade biz bir eğitim örgütü olarak bu iktidardan öğrencilerin öğretmenlerin ve halkın çok çektiğini düşünüyoruz. Eğitim alanına dair Nabi Avcı’nın Eskişehir’in milletvekili olması, kamusal eğitimin alt üst edilmesi, eğitimin dinselleştirilmesi gibi birçok başarısız uygulamaya imza atmış olan bir bakan olması kendisini Eskişehir için bir hayal kırıklığı olmasına neden oldu. Bu yükün Eskişehir’in omuzlarından atılması anlamında olumlu olan bir değişimi ancak eğitimin genel politikası açısından bir değişim olacağını düşünmüyoruz. Ben Avcı’nın Kültür Bakanlığı’na da bir katkı sunacağını sanmıyorum. Eğitim ve Kültür birbirine yakın ve bu değişim bir cezalandırma değildir. Olumsuzluklar orda da devam edecektir. Cumhuriyet tarihinde biz iki başarılı ve güçlü Milli Eğitim Bakanı hatırlıyoruz. Biri Mustafa Necati’dir. Diğeri de Hasan Ali Yücel’dir. Onun dışında özgün eğitim projesi getiren, öğretmenleri savunan Milli Eğitim Bakanları göremedik.

MİLLİ EĞİTİME KATKI VEREMEZ

Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı: “Sayın Nabi Avcı Eskişehir’de bir yatırım rüzgârı estiriyordu. Bunun miktarının 200-300 milyon TL olduğu yazıldı çizildi. Bunun yanında Eskişehir’de kadrolaşma, haksızlık, hukuksuzluk anlamındaki esen rüzgarın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu hep dile getirdik. Bunun bir anlamda Eskişehir için Türkiye ortalamasına ineceğini düşünüyorum. Bunun etkilerini hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Sayın İsmet Yılmaz’a baktığımızda eğitimi denizcilik üzerine olan bir bakanın milli eğitime vereceği bir katkının olacağını düşünmüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı etki alanı itibariyle toplumun tümünü ilgilendiren bir büyüklüğe sahip olmasına rağmen iktidar tarafından bu kadar az önemsenmesine bir anlam veremediğimi de belirtmen istiyorum.”

TEŞEKKÜRLER NABİ AVCI

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Muammer Karaman: Öncelikle yeni kabinenin ve Sayın Nabi Avcı’nın Kültür Bakanlığı’na getirilmesinin hem Eskişehir’e hem de Türkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Eskişehir’in bakansız kalmaması adına olumlu bir durumdur. Sayın Avcı’nın Kültür Bakanı olarak Eskişehir’e olumlu katkılar sunmasını bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı süresince de yaptığı katkılardan dolayı da kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
 
 

 
Editör: TE Bilişim