Eğitim-Sen Eskişehir Şube Sekreteri Murat Yaman, Milli Eğitim’de adaletsiz soruşturmaların  devam ettiğini öne sürdü.  Mustafa Kemal İlkokulu ve Ortaokulu’nda yürütülen bir soruşturma sonucu Eğitim Sen üyesi olan okul müdürüne sürgün dâhil 4 ayrı ceza verildiğini iddia eden Yaman, okuldaki 25 öğretmene de uyarı ve kınama cezaları verildiğini kaydetti. Yaman şöyle konuştu: “ Okul müdürüne maaş kesim cezası, müdürlüğün elinden alınarak öğretmen yapılması ve SGK para cezası verilmiş; bunlar yetmezmiş gibi bir de Kırka’ ya sürülmüştür.

Ocak ayında başlatılan soruşturmada, başlangıçta hiçbir elle tutulur kanıt bulunamamış; arkasından Milli Eğitim Müdürlüğünün kendi okulunu SGK’ ya şikâyet etmesiyle soruşturma başka bir seyirde devam ettirilmiş ve Haziran ayının sonlarında konu edilen suçlarla orantısız ölçüde cezalar verilmiştir. Bu kadar ağır cezalara sebep olan soruşturmanın ana konusu ise okulda yapılan sosyal faaliyet çalışmalarında öğrencileri gösterilere hazırlamak için yardım alınan çalıştırıcılara sigorta yapılmamasıdır.

Sosyal faaliyetler bize göre eğitimin çok önemli bir unsurudur. Ülkemizde sürekli değiştirilen ama ezberci ve sınav merkezli karakteri değişmeyen eğitim sisteminde, “ders dışı faaliyet” denilerek ikinci plana itilen sosyal faaliyetlerle ilgili bütünlüklü bir yaklaşım yoktur. Bu tür faaliyetlerin nasıl yürütüleceği konusunda öğretmenleri ve idarecileri özendirici bir eğitim yönetimine ihtiyaç vardır. Milli eğitim müdürlükleri bu konuda yardımcı olmak bir tarafa daha çok bürokratik, mevzuatçı engeller çıkarmaktadır. Oysaki bu tür sosyal ve kültürel faaliyetler yoluyla “asık suratlı ve sıkıcı” eğitim sistemi içerisinde öğrenciler için nefes alabilecekleri alanlar oluşmaktadır.  Bu önemli katkı özverili öğretmen ve idarecilerin inisiyatifleri ile gerçekleşmektedir. Bu durum tüm eğitim emekçileri tarafından bilinen ve artık kanıksanmış bir durumdur.

Soruşturmaya konu olan okulumuzda idareci ve öğretmenler bir anlayış birliği içerisinde hareket ederek, birçoğu Eskişehir’de tek olan atölye çalışmaları ve projeler gerçekleştirmişler ve Eskişehir’de adından söz edilen bir okul oluşturmuşlardır. Bu durum öğrenci başarısına da yansımış ve Mustafa Kemal İlköğretim Okulu tercih edilen bir okul haline gelmiştir”dedi.

 

Yaman şehrdeki eğitim yöneticilerine şu soruları yöneltti:

ü  Şimdiye kadar yürütülen kimi soruşturmalarda, cinsel istismar veya zimmet gibi ağır suçlamalar bile çok daha hafif cezalarla geçiştirilirken, bu soruşturmada bu kadar ağır cezaların verilmesinin sebebi nedir?

ü  Soruşturma konusu okul müdürü Eğitim Sen üyesi değil de, örneğin Eğitim Bir Sen üyesi olsaydı, cezalar bu kadar ağır olur muydu?

ü  Okullardaki idarecilerin yerlerinin anti demokratik yasa ve yönetmeliklerle değiştirildiği şu günlerde, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okul müdürlerini görevden almak için bulduğu yeni yöntem bu mudur?

 

Bu günlerde eğitim emekçileri arasında, önümüzdeki eğitim/öğretim yılından itibaren büyük bir kadrolaşma hamlesine girişileceği konuşulmaktadır. Siyasi ikbal peşinde koşan, bütün mesaisini yandaş sendikalarıyla kadrolaşma hesaplarına ayıran, hak/hukuk tanımayan eğitim yöneticileri şunu bilmelidir ki, Eğitim Sen olarak onuruyla çalışan ve gadre uğrayan eğitim emekçisinin yanında olmaya devam edeceğiz.

Bu orantısız cezalara karşı üyelerimizin hakkını aramaya, hukuki süreç içinde sonuna kadar devam edeceğiz.  

Editör: TE Bilişim