Farklı yetersizlikleri olan öğrencilerin eğitim gördükleri Tepebaşı - Uluönder Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (okulu)  binası uzun bir süredir boşaltılmak istenmesine Eğitim Sen ve veliler karşı çıkararak yeni taşınmak istenen binanın engelli çocuklarımız için uygun olmadığını dile getirdi.

Eğitim Sen Eskişehir Şubesi yönetim kurulu adına açıklama yapan Fidan Güneş Gürgör, “Bir süredir Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, binasının yetersiz olduğu gerekçesi ile uygulama okulunu farklı bir yere taşıyıp binasını boşaltmak istemektedir. Taşınması planlanan yerlerden birisi de Tepebaşı Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) binasıdır.Rehberlik ve Araştırma Merkezi, engelli öğrenciler için uygun bir fiziksel ortama sahip değildir.  Zemini su almakta, sürekli uçaklar geçmektedir ve fiziki yapısı engelli çocuklarımız için uygun bir eğitim ortamı değildir” dedi.

Uluönder Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nin iki katı Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilmek üzere inşaata başlandığını anımsatan Gürgör şunları söyledi:

“Engelli çocuklar kısıtlı bir alanda eğitimine devam ederken diğer bir yandan okulda duvarlar yıkılmış, sınıflar bölünmeye başlanmıştır. Engelli çocuklar tozun ve gürültünün içinde eğitimlerine devam etmeye çalışmaktadır.Eğitim de okul ortamı çok önemlidir. Eğitim-öğretim sırasında okulda devam eden inşaat, eğitim ortamını olumsuz etkilemektedir. Okulda çalışan öğretmenlerin ve personelinde eğitim ortamı engelli öğrenciler ile birlikte bozulmuştur.

Uygulama yapmaya gelen stajyer öğretmen adayları okuldaki inşaat dolayısıyla rahat bir ortamda gözlem ve uygulama yapamamaktadır. Birçok hastalığa açık olan engelli çocuklar, bu tozlu ve uygunsuz eğitim ortamında hastalanmaktadır.Çocuklarının uygun bir ortamda eğitim alamaması velileri psikolojik olarak yıpratmaktadır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü yaklaşırken engelli çocuklara verilen değer bir kez daha okuldaki bu tablo ile gözler önüne serilmektedir.

Eğitim Sen olarak; engelli öğrencilerin bilimsel, nitelikli, insan onuruna yakışır birortamda eğitim almalarını istemekteyiz. Öğrencilerin bireysel farklılıklarının göz önünde bulundurulduğu, spor yapabileceği, müzik ve etkinlik odalarının bulunduğu, gürültülü olmayan, fiziki yapısı uygun ve sağlık kurumlarına yakın bir ortamın sağlanmasını talep etmekteyiz. Keyfi uygulamalarla öğrencilerin, okul personelinin ve velilerin okullarından koparılmasına karşı çıkmaktayız.

Sonuna kadar engelli öğrencilerin eğitim hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz. Ayrıştırma bütünleştir, engel olma destek ol.”

 

Editör: TE Bilişim