Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Güvenli Okul” projesi çerçevesinde tüm yurttaki okullarda güvenlik kamera sistemlerinin kurulum çalışmaları sürerken, Eskişehir’de ise güvenlik kamerası bulunmayan okul sayısı yok denecek kadar az.
Projeyle ilgili geçtiğimiz hafta Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunmuştu. Kurtulmuş, ‘Güvenli Okul’ projesi çerçevesinde okulların çevresinin kamerayla gözleneceğini belirtmiş, “Güvenlik birimleri de seyyar birimlerle okulun etrafında güvenliği sağlayacaktır. Çok hızlı bir şekilde bu çalışma başlanmıştır. Bazı okullarda halihazırda var. Ümit ediyoruz ki 54 bin 500 okulun çalışması da en kısa sürede tamamlanır” ifadelerini kullanmıştı.
Eskişehir yerelinde de, 359 okulun 306’sında ise güvenlik kamera sistemlerinin kurulu ve aktif çalışır vaziyette olduğu belirtilirken, kamera sistemi bulunmayan okullarda ise çalışmaların devam ettiği bildirildi.
“Eskişehir, okul güvenliği açısından ülkemizin güvenli şehirlerinden”
İHA’ya açıklamalarda bulunan Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Eskişehir’in okul güvenliği açısından Türkiye’nin güvenli şehirlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Özen, “Bakanlığımızın ‘Güvenli Okul’ projesi kapsamında yapmayı planladığı ve kamuoyuna aktardıklarıyla alakalı düşünecek olursak, aslında burada okul güvenliğinden kastedilen okul çevrelerinin güvenliğidir. Yoksa bir öğrenci okulun bahçesine girdiği andan itibaren en güvenli ortamdadır. Öğretmenlerin gözetiminde ve okul idaresinin aldığı tedbirler doğrultusunda güvenli bir ortamdadır. ‘Güvenli Okul’ projesinde asıl kastedilen noktalar, bizim kontrolümüzden uzak olan kolluk kuvvetlerinin güvenliği sağladığı okul çevreleridir. Bu konuda da emniyet müdürlüğümüz, okul polisleri görevlendirerek gerekli tedbirleri aldı. Bizim burada sorun yaşamamamızın arkasında yatan en önemli etmenlerden birisi de budur” dedi.
359 okulun 306’sı kameralarla çevrili
İl Milli Eğitim Müdürü Özen, kentte bulunan okulların neredeyse tamamına yakının kameralarla çevrili olduğunu da anlatarak, şöyle devam etti:
“Eskişehir’de 359 okulumuz var. Bu 359 okulumuzun sadece 53 tanesinde güvenlik kamerası sistemimiz kurulu değil. 306 tanesinde şuanda kamera sistemlerimiz kurulu ve çalışır vaziyettedir. Okul yöneticilerimiz odalarından okulun güvenlikle ilgili alanlarını sürekli izleyebiliyorlar. Herhangi bir asayiş olayı meydana geldiğinde de, olaylar bu kameraların kayıtlarından izlenerek gerekli tedbirler alınıyor ve işlemler yapılabiliyor. Geride kalan 53okulumuzun da 40 tanesi acil ihtiyacı olan okullar. Bunlarla ilgili Bakanlığımızın Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü gerekli tespitleri yaptı. Önümüzdeki öğretim yılından itibaren zannediyorum güvenlik açısından zafiyet oluşturacak hiçbir kurumumuz kalmayacak. Biz bununla ilgili gerekli alt yapı çalışmalarını oluşturacağız. Okul çevreleri ve okul binalarının güvenliği açısından her türlü tedbiri almış olacağız.”
Veliler ise, okulların güvenlik kameralarıyla donatılmasıyla akıllarının çocuklarında kalmadığını belirterek, projeden duydukları memnuniyet dile getirdiler.
Editör: TE Bilişim