AÜHM- Anadolu Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM), "Kromatik Materyallerin Nanopartiküllerle Tasarımı: Cihaz Fabrikasyon Sentezleri" konulu semineri vermek üzere, Amerika Clemson Üniversitesi Optik Malzemeler ve Sistemler Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Stephen H. Foulger'i konuk etti.

 

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Seminer Salonu'nda gerçekleşen seminerde Prof. Foulger, çok fonksiyonlu nanopartiküllerin otomobil sanayinden biyolojik uygulamalara kadar her alanda faydalı kullanımlarından bahsetti.

 

Konuşmasının bir bölümünde, özellikle kanser tedavisinde nanopartiküllerin büyük umut vaadettiğinin altını çizen Prof. Stephen H. Foulger, kanser hücrelerinin savunma mekanizmaları olduğundan ve onların da hayatta kalmaya çabaladığından bahsetti. Bu savunma mekanizmalarından birinin de "survivin" isimli bir protein olduğunu söyleyen Foulger, kanserli hücreler dahil vücuttaki tüm hücreleri öldüren kemoterapi ilaçlarına rağmen kanser hücrelerinin hayatta kalmasını bu proteinin sağladığını kaydetti. Hedeflerinin, güdümlü nanopartiküller kullanarak kanserli hücrelerde oluşan hasarı tedavi eden ve onları hayatta tutan survivini hücreden ayırmak olduğunu, bunun akabinde hücrenin kontrollü ölümünün sağlanmasının kolaylaştığını belirten Prof. Foulger, fotodinamik terapi de dahil olmak üzere pek çok araştırmanın umut verici verileri olduğunu dile getirdi.

 

Çok sayıda katılımcının ilgiyle takip ettiği seminer, Prof. Foulger'ın içtenlikle tüm soruları yanıtladığı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

Alper Yavaşçalı 

Editör: TE Bilişim