Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Okullara, öğrencilerin din dersini seçmeleri için yazı gönderen Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Ali Pehlivan’ın görevden alındığını açıkladı. Ancak iddialar kafaları karıştırdı. Pehlivan’ın Din Öğreti’mi bölümünden Hayat Boyu Öğretim Bölümü’ne geçirildiği, bunun da bir ödül olduğu öne sürüldü.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerin 2016 bütçeleri görüşüldü. Bu görüşme sırasında CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya , “ Eskişehir’de İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, okullara gönderdiği yazıda, Din Kültür dersini seçmeleri için öğrencilerin teşvik edilmelerini istedi. O konuda ne yaptınız?” sorusunu yöneltti. Bakan Avcı da “ Mesaj göndermiş o il milli eğitim müdür yardımcısı onu oradan görevden aldık” yanıtını verdi.

ALİ PEHLİVAN KURBAN EDİLMİŞTİR

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Pehlivan’ın, söz konusu yazıyı okul yönetimlerine göndermesinin ardından eğitim sendikaları da olaya tepki göstererek yapılan davranıştan vazgeçilmesini istemişlerdi. Ali Pehlivan’ın görevden alınması ile ilgili fikirlerine başvurduğumuz sendika şube başkanları, Pehlivan’ın günah keçisi seçilerek kurban edildiğini, asıl suçlunun kendisine bu işi yaptıranlar olduğunu vurguladı. İşte Şube Başkanlarının görüşleri:

ALİ PEHLİVAN İLE KENDİLERİNİ AKLAMALARI KOMİK OLDU

Eğitim İş Şube Başkanı Ebru Sungar: “ Ali Pehlivan’ın imzası ile okullara bu yazı gönderildi. Ancak sadece onun yazısı ile değil, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ferhat Murat’ın da adının olduğu bir yazı yine okullara gönderilmişti. Ayrıca bu durum sadece bu kişilerin üzerinden değerlendirilmemeli. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Bakanlığın izni ve onayı haberi olmadan bu isimler bu tür yazıları okullara gönderemezler.  Müdür yardımcısının başının altından çıkıyormuş izlenimi yaratarak bu tür davranışlar yapılması yanlış. Bu kurum adına gönderiliyor, Ali Pehlivan burada kendi inisiyatifini kullanmamıştır. Ali Pehlivan’ın kendi inisiyatifi olamaz. O Milli Eğitim Müdürlüğü’nün inisiyatifidir. İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, sömestre tatilinde bir eğitim kurumunda yapılan toplantıda okul müdürlerini, neden bu yazıyı deşifre ettiniz diyerek azarlamıştır. Ali Pehlivan’ı görevden alarak kendilerini aklamaları da komik olmuş. Pehlivan günah keçisi durumuna düştü. Bakan’ın da bundan haberdar olmadım demesi de kendi kurumundan bihaber olduğunu gösterir. Burada hedef saptırılıyor. Gerçekten kurban Pehlivanoğlu’dur.

BASKIYLA DERS SEÇİTİRİLEMEZ

Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı: “Seçmeli dersler arasında bu dersler olabilir. Ama tamamen velinin ve öğrencinin iradesi ile bu seçim yapılmalıdır. Bu dersin seçilmesi ile ilgili bir baskı, zorlama ya da yönlendirme olmasını doğru bulmuyorum. Yapılan bu davranışın da doğru olmadığını düşünüyorum. Görevden alınması idari bir konudur. Sadece Ali Pehlivan’dan mı kaynaklıdır bu durum yoksa kendisine bu konuda bir talimat mı verilmiştir buna da bakmak lazım. Bunu kendi başına yaptıysa suçlusu odur.  Ama bunu kendisine İl Milli Eğitim Müdür, Vali ya da Bakanlık talimat verdiyse sorumlusu onlardır. Dolayısıyla Ali Pehlivan’ın görevden alınması, talimat doğrultusunda ise doğru değildir. Ama Pehllivan tek başına tasarrufunu kullanarak böyle bir şey yaptıysa ve bu bir inceleme soruşturma sonucu saptanmış ise o zaman görevden alınması doğrudur.”

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ KONUDAN HABERDAR

Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir: Biz bu konuyu ilk öğrendiğimizde ilgili yazıyı ele geçirdik. Ali Pehlivan ismi vardı altında. Hemen bir gün sonra da Milli Eğitim Müdürü ile de görüşürken Ali Pehlivan da yanındaydı. Milli Eğitim Müdürü de konu ile ilgili bilgisi olduğunu söyledi. Ali Pehlivan görevden alınıyor ama bizce Pehlivan kurban seçilmiştir.  Sonuç olarak o yazının altında isminin olması doğru değildi. Ve görevden alınması doğru bir karardır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de bu uygulamadan vazgeçilmesini, okullardaki bu baskının geri çekilmesini ve Ali Pehlivan hakkında soruşturma yapılması konusunda başvuruda bulunduk. Gerekli girişimlerimizi yaptık. Görevden alınması doğrudur ama bir eksik var burada. Ali Pehlivan bu işi tek başına yapmamıştır. İl Milli Eğitim Müdürü’nün de Bakanın da haberi bu işten var.  Dolayısı ile bir günah keçisi seçildi. Aslında bu politika sorunlu.  Pehlivan’ın görevden alınması hiçbir şey değiştirmez çünkü bu yazılar Türkiye’nin her yerinde var. Ankara’da otobüslere bile bu yazılar afişler asılmış durumda. Okullarda isimsiz afişler vardır. Kimin astığı belli değildir. Biz İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sesleniyoruz: Tüm öğrenciler bizim öğrencimizdir. Öğrenciler arasında biz ayrım yapmıyoruz ancak Milli Eğitim yapıyor. Niyetleri nedir açıklasınlar. Türk toplumunun yeterince dindar olmadığını mı düşünüyorlar? Okullardaki bu afişleri yazıları kaldırtın. İnsanlar dersleri kendi hür iradesi ile seçmeli.”

MÜSTEŞAR OLARAK ATAYACAĞIZ ESPRİSİ

CHP Milletvekili Gaye Usluer: “Bizim sorumuz İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu yazısına karşın Bakanlık olarak bir şey yapıldı mı? İdi. Bakan Nabi Avcı da bu yazıyı yazan kişinin il milli eğitim müdür yardımcısı olduğunu, bunun bir SMS duyurusu olduğunu ve görevden alındığını söyledi. Sonra bizim ekibimiz görevden alındıysa nereye alındığını sorunca kendisi de bize hiçbir yere alınmadığını açığa alındığını, hatta espri de yaparak Pehlivan’ı Milli Eğitim Bakanlığı’nda müsteşar olarak atanacağını düşündüklerini gülümseyerek söyledi.  Ortada görevden alınmadığı ve görev yerinin değiştirildiği iddiarı konusunda benim bir bilgim yok. İddiaları da yorumlamak doğru değil. Ben bu durumda Milli Eğitim Bakanı’nın yaptığı açıklamayı doğru kabul ederim. Ama bu iddialar basına yansırsa, bir milletvekili olarak bu iddiaları da kendilerine soru olarak iletir, açıklama isteriz.”

 

 

 

Editör: TE Bilişim