AÜHM- Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ar-Ge ve Uluslararası İlişkiler Grup Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen seminerler kapsamında İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Demiray, “Uzaktan Eğitim Alanında NGO’lar ve Yeni Bir Oluşum UDEEEWANA” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Açıköğretim Fakültesi Konferans Salonu’nda 5 Ocak Salı günü düzenlenen konferansa; Açıköğretim Fakültesi Ar-Ge ve Uluslararası İlişkiler Grup Koordinatörü Prof. Dr. Gülsün Eby ve Açıköğretim Fakültesi Uzaktan Öğretim Bölüm Başkanı Prof. Dr. T. Volkan Yüzer’in yanı sıra pek çok öğretim elemanı katıldı.

Prof. Dr. Uğur Demiray, Anadolu Üniversitesi tarafından 2014 yılında başlatılan ve 16,9 milyon öğrencinin kayıtlı olduğu uygulamayı uzaktan eğitim sisteminin tarihçesine değinerek anlattı. Türkiye’de uzaktan eğitim alanındaki önemli gelişmelerden birinin 1970’li yıllarda Millî Eğitim Bakanlığının Yaygın Yüksek Öğretim Kurumu (YAYKUR) uygulaması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demiray, “1970’li yıllardan sonra ‘eğitim teknolojisi’ kavramının ön plana çıkmasıyla eğitim fakültelerinin öncülüğünde bu seminerler düzenlendi. 1982 yılı, Türkiye’de uzaktan eğitim açısından bir diğer önemli kilometre taşı. 1982’den sonra Türkiye’de evrensel düzeyde uzaktan eğitim, açıköğretim programları adı altında başladı. Milli Eğitim Bakanlığının, Anadolu Üniversitesini model olarak aldığı açık lise ve açık ilköğretim programları oluşturuldu. 1990’lı yıllarda artık Türkiye’de de eğitimin özelleşmesi, üniversitelerin, liselerin özel konumda olmalarıyla uzaktan eğitim uygulamaları yaygınlaştı.” dedi.

“Sonuçta dünyamızda uzaktan eğitim alanına baktığınız zaman, şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki aktif veya pasif, küçük ya da büyük olmak üzere yaklaşık 25-30 sivil toplum örgütü var. Bunların belli başlılarının özellikle son 15 yıl içerisinde işlevsel olduğunu görüyoruz.” diyen Prof. Dr. Demiray, insanların her düzeyde eğitilmesinin ve toplumsal yaşama katkıda bulunmalarının sağlanmasının amaçlandığını belirterek UDEEEWANA’nın kısa, orta ve uzun erimli eylem planlarından bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

Ar-Ge ve Uluslararası İlişkiler Grup Koordinatörü Prof. Dr. Gülsün Eby ise ilk kez geçen sene hayata geçirilen etkinlikle ilgili, “Bu seminerlerin dışında ikinci dönemde doğrudan doktora ve yüksek lisans arkadaşlarımıza, genç asistanlarımıza ya da ihtiyaç duyanlara yönelik panellerimiz, çalıştaylarımız ve farklı etkinliklerimiz olacak. Etkinlik kapsamında her ay bir hoca olmak üzere 9 ayrı hoca gelecek, yılsonuna kadar onlarla çalışacağız. Açıköğretim Sisteminden, üniversiteden, farklı üniversitelerden ve sektörden konuk çağırmaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim