AÜHM- Anadolu Üniversitesi Akademik Gelişim Birimi tarafından gerçekleştirilen “Tek Denekli Araştırma Yöntemleri” konulu seminer, Anadolu Üniversitesi Merkezler ve Birimler binası Konferans Salonu’nda 29 Ocak Perşembe günü düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Tekin İftar katıldı.

 

Araştırma yöntemlerini tanıtan Prof. Dr. Elif Tekin İftar, bu yöntemleri betimsel, bağlantısal, nedensel, karşılaştırmalı ve deneysel olarak sınıflandırdıklarını belirtti. Bunlardan deneysel temelli araştırma yöntemlerinin üzerinde duran Prof. Dr. İftar, bir araştırmanın tam deneysel olması için araştırmacının yansız atama yapmasının şart olduğunun altını çizdi. Eğitimcilerin üzerinde çalıştığı grup temelli ve tek denekli araştırmalardan bahseden İftar, kendisinin asla grup araştırmalarını yadırgamadığını söyleyerek; ülkemizdeki eğitimin heterojen yapısı dikkate alındığında tek denekli araştırmaların öğretimdeki verimi artırmak konusunda daha işe yarar olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Tekin İftar ayrıca ülkemizde 1997 yılından beri tek denekli araştırma yöntemlerinin uygulandığını da ifade etti. Prof. Dr. İftar bu araştırmalardan yola çıkarak şunları söyledi: “Grup içi çalışmalarda ortalama dikkate alınır, çalışmanın sonucu bireye indirgenmez ve böylece grup içi çalışmalarda başarısız öğrenciler dikkate alınmamış olur.”

 

Tek denekli araştırma yöntemlerinde 14 ayrı modelin uygulandığından bahseden İftar, bunları etkililik ve karşılaştırmalı olarak iki ayrı ana başlıkta topladıklarını belirtti. Tüm modellerde tahminde bulunma, doğrulama ve yineleme aşamalarının bulunduğuna değinen Prof. Dr. İftar, bu aşamaların eksik olması durumunda araştırmanın da eksik olacağını dile getirdi. Prof. Dr. Tekin İftar son olarak bu başlıklar altında toplanan araştırma modellerini de anlatarak sunumunu bitirdi.

 

Mehmet Temizyürek 

Editör: TE Bilişim