Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Eskişehir’de düzenlenen 4646’ıncı Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışmasına katılan Çanakkaleli öğrenciler, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş ile birlikte, Vali Güngör Azim Tuna’yı makamında ziyaret etti.

Nazik ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Tuna, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehir’in bilim, sanat ve kültür alanında ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe başarıyla imza attığını söyledi. Bilim alanında geliştirilecek yeni projelerle her zaman daha iyi şeylerin yapılacağına inandığını aktaran Vali Tuna, bu anlamda Türk gençliğine büyük güveni olduğunu vurguladı.

Geliştirilecek yeni projelerin ülke ekonomisine katkı sağlamasını dileyen Vali Tuna, ziyaret esnasında şöyle konuştu:

“Bilim alanında yaptığımız buluş ve tasarımlarla ülkemizin geleceğini hep birlikte şekillendireceğiz. Yaptığımız bu çalışmaları, sanayiye ve üretime katkı sağlayacak şekilde yansıtabilirsek, ülkemizin gelişmesine çok büyük katkıda bulunmuş olacağız. Dünyada artık bilgiye ve beceriye sahip olan ülkeler hem söz sahibi oluyor, hem de güçlü oluyor.”

Kültür sanat alanında yapılan faaliyetlere de değinen Vali Tuna, sözlerine şöyle devam etti:

“Kültür sanat bizim için neden önemli? Çünkü bizim geçmişten gelen tarihsel birikimimizin ve değerlerimizin gelecek nesiller aktarılması önemli. Bunlar bizi biz yapan değerler. Kültür sanat değerlerimizin iyi hazmedilmesi, gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor. Bu kültür içerisinde tarih bilinci de var. Şu an kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarımız var.”

Birlik ve beraberlik içinde yüzyıllardır aynı coğrafyada huzur içinde yaşadığımızı anlatan Vali Tuna, “Birimizin derdi sıkıntısı olduğu zaman hep birlikte yardımlaşırız. Ülkemizi savunmak gerektiğinde hepimiz tek bir yürek oluruz. Çanakkale’de kucak kucağa yatan şehitlerimiz bunun en güzel örneğidir. Bu ruha sahip olmak çok önemlidir. Olay sadece savaşta, cephede şehit olmak değil, orada 100 binlerce insanımız şehit oldu. Ama onların arkasında dualarıyla, mektuplarıyla, lojistik olarak imkanlarıyla her türlü desteği veren bir Türk milleti vardı” diye konuştu.

Türkiye’nin geçmiş dönemlerde sanayi alanında fazla gelişmediğini belirten Vali Tuna, Eskişehir sanayisinin son zamanlarda büyük atılımlar yaptığını bildirdi. Eskişehir’de havacılık ve raylı sistemlerin büyük gelişme kaydettiğini aktaran Vali Tuna, ülkemizin hızla gelişmesi açısından insanlık yararına piyasaya çıkan yeni ürünlerin önemine dikkat çekti.

Türkiye sanayisinin artık dünyada söz sahibi haline geldiğini söyleyen Vali Tuna, öğrencilerden insanlığa faydalı olacak buluşlar yapmalarını istedi. Zamanında dünyanın değişik bölgelerinden göç ederek Eskişehir’e gelen insanların yüreğinin bir çarptığını ifade eden Vali Tuna, heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Vali Tuna, sözlerinin sonunda bilim alanında yapılan bu yarışmaları çok önemsediklerini aktardı.

Çanakkale’de de böyle bir yarışmanın yapılmasını arzuladıklarını kaydeden Müdür Memiş, bu yarışmanın daha değişik bir boyutu olan “9. Uluslararası Robot Yarışması”na 13-15 Mayıs tarihleri arasında ev sahipliği yapacaklarını belirtti. Eskişehir’deki yarışmaya Çanakkale’den 8 proje ile katıldıklarını söyleyen Müdür Memiş, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehir’e ilk kez geldiklerini ve çok beğendiklerini ifade etti. Yarışmada çok değişik projelerin olduğunu anlatan Müdür Memiş, ziyareti kabulden dolayı Vali Tuna’ya teşekkür etti.

 

Editör: TE Bilişim