Eğitim Sen Eskişehir Şubesi yönetici ve üyeleri Sağlık İl Müdürlüğü önünde Milli Eğitim Bakanlığı Yeni Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ne tepki göstererek “Zorunlu rotasyon”nun sürgün olduğu vurgulandı.

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir, Yönetmeliğin sorun çözmekten çok, yeni sorunlar üreten ve geniş bir kesimde mağduriyet yaratan düzenlemelerle büyük tepki çektiğini söyledi.  Yeni yönetmeliğe göre aday öğretmenlerin en az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla Bakanlıkça yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanacağını vurgulayan Demir, “Başarılı bulunursa öğretmenliğe atanabilecek, aksi durumda memuriyetle ilişkisi kesilecektir. Yazılı veya sözlü sınavda başarılı olan aday öğretmenlerin yıllardır iktidarın il başkanları gibi görev yapan valilerce öğretmen olarak atanacak olması dikkat çekicidir” dedi.

İSTEK DIŞI YER DEĞİŞTİRME SÜRGÜNDÜR

Milli Eğitim Bakanlığı,  eğitim yöneticilerinin tamamından sonra şimdi de öğretmenleri çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu rotasyona tabi tutacağını belirten Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir şunları söyledi:

“MEB bu düzenleme ile tarihin en büyük sürgün operasyonu için düğmeye basmış, eğitimde yeni bir kaos yaratmak için adeta seferber olmuştur. Rotasyon 2014-2015 öğretim yılında 12 yıl, 2015-2016 öğretim yılında 11 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 10 yıl, 2017-2018 öğretim yılında 9 yıl görev yapan öğretmenlere uygulanacak, nihai olarak hiçbir öğretmen aynı okulda 8 yıldan fazla görev yapamayacaktır. MEB, öğretmenleri kendi istekleri dışında zorunlu rotasyona tabi tutmak yerine, gönüllülük ve teşvik esasına dayalı çözümler üretmeye çalışmalı, attığı her adımda bizlere eziyet etmekten vazgeçmelidir. Zorunlu rotasyon dayatmasına karşı hukuksal ve örgütsel açıdan mücadele edeceğimiz bilinmelidir.

EŞ DURUMU

Yeni yönetmeliğe göre, öğretmenin kamu personeli olmayan eşi, bulunduğu yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemişse, öğretmen olan eşi yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir.

Her iki eşin de öğretmen olması durumunda, yer değiştirmek istedikleri yerde alanları itibarıyla öğretmen ihtiyacı yok ise, istemeleri halinde her ikisinin de alanları itibarıyla öğretmen ihtiyacı olan ile/ilçeye (yani üçüncü bir yere) atamaları gerçekleştirilebilecektir. Bu öğretmenlerin aile bütünlüğüne zarar veren, hayatla örtüşmeyen ve dikte eden bir yaklaşımdır. Eş durumu tayinler kolaylaştırılmalıdır.

Eğitim Sen olarak hukuksal girişimlerimizi başlatmış bulunuyoruz.   MEB’in görevi, attığı her adımda, eğitim emekçilerini mağdur etmek değil, onların yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler üretmek, eğitim emekçilerinin ve sendikaların öneri ve taleplerini dikkate almaktır.”

Editör: TE Bilişim