Eskişehir'de en önemli 3 sorun nedir diye sorarsanız trafik cevabını kesin alırsınız. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yıllardır eleştirilir, neden birşey yapmıyor diye. Sessiz, derinden ve ayrıntılı çalışmayı sever Yılmaz hoca...
Aralık ayının ortalarında yapılan ulaşım çalıştayında 2015 yılında başlatılan çalışmalarda sona gelindiğini öğrendik. 2035 yılına kadar süreci kapsayacak çalışma, Şubat ayında tamamlanacak. Rapor Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teslim edilecek. Ondan sonrası  Yılmaz hoca ve ekibinin olacak.
Bu çalışmada ne mi olacak? Tabi tümünü burada anlatmak mümkün değil ancak ana konulara değineyim. Kavşaklar ve yaya yolları düzenlenecek. Bazı yollara park yasağı gelecek. Bazı caddeler trafiğe kapatılacak. Bisiklet yolu genişletilecek. Beş yeni tramvay hattı eklenecek. Teleferik ile ulaşım sağlanacak. Ayrılmış şeritli otobüs yolları açılacak.
Trafik sorununun çözümünde ana kriter; yayalar olacak. Trafik akışı otomobile göre değil yayaya göre düzenlenecek.  Uzmanlar yayaya göre trafik düzenlemesi için Eskişehir'in fırsatı halâ kaçırmadığından söz etti.
 
            İstanbul Teknik Üniversitesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek, caddeleri genişletelim tezini de şu ifadelerle çürüttü. "Obez bir insan var. Pantolonun kemeri sıkıyor. Kemeri açarsanız geçici olarak rahatlar, ama kilo almaya devam eder. Onun yerine tedavi uygularsanız, sorunu çözmüş olursunuz. Eskişehir'de sorun olan bölgelere uygulamalar ile tedavi edilecek. Avrupa'da iki şeritli yollarda bile “Ayrılmış şeritli otobüs yolu” uygulaması yapılıyor. Toplu taşıma için ayrılan şeride hiçbir araç girmiyor. Cezası çok yüksek. Park yasağı olan yerlere hiçbir araç park edemiyor. Neden, cezası çok fazla çünkü..."  
            İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Kemal Selçuk Öğüt ise şehir merkezine alt geçit önerisinin yanlış olduğunu anlatıyor. Öğüt, "Alt geçit yapılan yerlerde trafik akışı daha sağlıklı oluyor, doğrudur. Ancak trafik sıkışıklığını alt geçit yapılan yerde çözersiniz. Bir sonraki ışıkta yine yoğunluk olacaktır. Bu da kaos oluşturuyor, alt geçit uygulaması trafik sorununun genelini çözmez" sözleri ile  doğru bilinen yanlışa açıklık getirdi.
            Kısacası 2035 yılına kadar çözüm düşünülen trafik sorunu için insan odaklı bir çalışma yapılacak. İleri aşamalarda şehir merkezine araçların girişinin paralı yapılması bile düşünülüyor.
Toplantıda Eskişehir'deki tramvayın günlük insan taşıma kapasitesinin 5 bini aşamayacağı da belirtildi. Sefer sayısı 1.5 dakikaya düştüğünde, şehir trafiğinin kilitleneceğinden bahsedildi. Bu teze bakıldığında şehir merkezi için alternatif toplu taşıma da düşünülmeli. Avrupa'da milletvekillerinin bile bisikleti kullanıldığı biliniyor. Eskişehir merkezi için bisiklet, Porsuk Çayı üzerinden ulaşım masaya yatırılmalı. Ayrıca tramvayın geçtiği kavşaklar için kesin bir düzenleme düşünülmeli. Trafik akışını tramvayın geçişi çok etkiliyor. ve. Ben size toplantıdan edindiğim bilgileri ana hatları ile paylaştım.
Detaylı bilgiyi haberimizden takip edebilirsiniz.