Eskişehir Sivil Yerel Oluşum
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi kısa adı STGM Adı altında oluşturulan bir proje. Ortaklıkları ise belediyelerdir. Diyarbakır, Adana, Denizli, ve Eskişehir’de oluşturulmuştur. Kurucu kolaylaştırıcılardan birisi de benim. STGM projesi bitti ama Esyo ve derneği devam ediyordu.
Amacı sivil toplum örgütlerinin gelişip yeterliliklerinin artması, üyelik bilincinin farkında lığı ve duyarlılığının artması idi. Hiçbir siyasi Örgütün arka bahçesi değildi. Kurumsal olarak o yılın Odunpazarı belediyesi Ortaklığı kabul etmiş belediye olarak üstüne düşen görevleri yapmaya çalışmıştır. Çalışmalarına başladığı günden itibaren Eskişehir’de bulunan tüm sivil toplum örgütlerine Ötekisiz ulaşmış gelişmek isteyenlere destek olmuştur. Bu çalışmanın sonucunda,  Sivil toplum kapasitesinde farklılıklar görülmüş Türkiye de örnek olan çalışmalar yapmıştır.
Esyo yılda bir genel kurul yapar kolaylaştırıcılarını sivil toplum seçer. 
Vizyonu DEMOKRATİK KATILIMDA ÖNCÜ BİR KENT ESKİŞEHİR dir.
Bu vizyon doğrultusunda çalışmalarını yürütür.
Şimdi bunu niye yazıyorsun diyeceksiniz..
Esyo kolaylaştırıcılarından birisi olarak rahatsızlık duydum. Ama benim gibi rahatsız olan sivil toplum temsilcilerinin de talebi bu.
Esyo ya ne oluyor.
Son günlerde aldığımız duyumlarla şimdilik bu kadarını yazmak istiyorum. Bir siyasi partinin arka bahçesiydi şimdi bitti diyorlar..
ESYO  şu andaki kolaylaştırıcılarına sesleniyorum. Bizlerin çalışmasından sonra Esyo derneği, kolaylaştırıcıları, bir siyasi partinin arka bahçesi oldunuz da bizlerin mi haberi yok. Yıllarca bu söylemi reddeden bizler bu sözleri kabul etmedik. Bunun bir açıklaması olmalı diye bekliyoruz.