1. Pizza: SODYUM PATLAMASI

Ortalama bir pepperoni pizza dilimi yaklaşık 680 mg sodyum,12 gr yağ (5 gramı doymuş yağ) ve 300 kalori içerir.  Ama kim sadece bir dilim yer ki? Büyük boy bir tanenin üç diliminde 2,000 mg dan fazla sodyum vardır- neredeyse ortalama Amerikalıların günlük limiti (günde 2,300 mg)sadece bir öğünde. Çok fazla sodyum almak yüksek tansiyona ve kalp-damar hastalıklarına götürür, Türkiye’de kalp-damar hastalıklarının ve ölümlerin ana sebebidir. Pizzayı ara sıra bir Cuma akşamı dışarı çıktığınızda mayonezsiz bir şekilde ince bir dilim yiyebilirsiniz. Böylece kan damarlarınızı çok yormamış olursunuz.

Evde hazırlayacağınız tam buğday unundan yapılmış üzerinde mantar, zeytin, biber, peynir  vb. besinlerle  şekillendirebileceğiniz  bir pizzayla çok daha sağlıklı, kalorisi düşük ve  lezzetli bir pizza elde etmiş olursunuz.

 

2. Burgerler ve patates kızartmaları: KALORİDE ZİRVE YAPANLAR

En sevdiğiniz öğle yemeği “karma menü” veya “yemek işi” sözcüklerini içeriyorsa tezgahtan bir adım geri atın. Sıradan bir double cheeseburger ve büyük boy patates kızartması 900 den fazla kalori içerir. Bir de büyük boy kola alın, işte size 1200 kalori. Maalesef, sürekli yüksek kalorili, yüksek sodyumlu yiyecekler yemek vücudunuzu mahveder- kilo alma, yüksek tansiyon ve Tip II diyabet riskinizi arttırır. 

Evde ızgara köfteyle hazırlayacağınız bir burger  ve yanında 1 bardak ayranla  çok daha sağlıklı ve lezzetli bir menü elde etmiş olursunuz.

 

3. Soğuk sandviç menüleri: KATİL ÜÇLÜ

Dışarda satılan et türleri sodyum, doymuş yağ ve nitratlar ve nitritler olarak bilinen ve bazı kanserlerin riskini arttıran kanserojen maddelerle yüklüdür. 100 gram sucuk, jambon, hindi veya salamda 900-1,100 mg sodyum bulunur. Tabii bu ona peynir, lezzetlendiriciler ve ekmek eklemeden önce. İçeriğindeki doymuş yağ 100 gramlık bir soğuk sandviç için 9 gram gibi yüksek bir orandadır ki bu önerilen günlük limitin neredeyse yüzde ellisi demektir. Sadece içindeki turşuları çıkarmak çözüm değil dışarda satılan sandviçleri hiç tüketmemek en doğrusudur.

Kendinizin evde beyaz peynirli, kırmızı biber ve biraz yeşillikle yaptığı tam buğday ekmekli soğuk sandviç inanın her yönden çok daha masum ve daha faydalıdır.

Diyetera merkezi diyetisyenlerinden Gizem Taşkın