Çevre Derneği Başkanı Güner Sümer, 21. Asırın enerji su ve gıda yüzyılı olacağını belirterek gelecek yıllarda ülkeler arasında su savaşları yaşanacağını söyledi.

Türkiye bütçesinin yüzde 70’nin doğal gaz ve petrol ürünlerine ayırdığını vurgulayan Sümer, “Bugün dünya ülkeleri büyük enerji potansiyeli sağlayacak Fuzyon enerjisi üzerinde duruyor, çalışma ve araştırmalar yapıyor. İnsanlığın yaşaması ancak su kaynakları ile mümkün olmaktadır. Ülkemizin yer altı ve yer üstü sularını gerek kantite ve gerekse kalite bakımından yeterli değildir. Bir çok bölgelerin yer altı ve yer üstü suları tükenmiş durumdadır” dedi.

İnsanların beslenmesinin tarım ve toprak ürünlerine bağlı olduğunu belirten Sümer, bugün ülkenin tarımdan tamamen uzaklaşmış durumda olduğunu, Türkiye’de tarım yapan potansiyeli eskiden yüzde 80 iken bugün bu rakamın yüzde 34’e düştüğünü kaydetti.

Çevre Derneği Başkanı Sümer, Türkiye’nin 21. Yüzyıl sonunda ekonomik krize girmemesi için enerji, su ve tarım konusuna önem vererek projeler hazırlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim