İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nin düzenlediği panelde ‘Kentsel Dönüşüm’ün ne, niçin ve nasıl sorularına yanıt arandı.

Panelin oturum başkanlığını yapan İMO Eskişehir Şube Başkanı Bülent Erkul, yaptığı açılış konuşmasında, ekonomi-politik ve bu benzeşme, geçmiş tarihi ve kimliği olan kentleri de hedefine alarak amacı doğrultusunda kimliksiz kent havzaları oluşturmakta olduğunu söyledi.

Bambaşka coğrafyalarda üretilen çözümleri “bulunmadık hint kumaşı” anlayışıyla dayatıldığını belirten Erkul, “Aslında kentlerdeki değişimi algılayabilmeninve çözüm üretebilmenin yolu; her kentin sisteminin işleyişini iyi ve doğru analiz edebilmek, o kentin yörüngesini iyi kavrayabilmek ve toplumsal işlevinin “nev-i şahsına münhasır” olmasına odaklanmaktan geçer. Toplumsal işlevleri içinde barındıran mekansal biçimlerin, insan coğrafyasına da aşina olması gerekmektedir.  Eğer insanın iç coğrafyasını anlamıyorsak kenti, üstüne inşa ettiğimiz topoğrafyanın neresine ve nasıl yerleştireceğimizi de bilemeyiz. Bu bilinmezliklerin gelip düğümlendiği soru ise cevabını ülkenin ve kentin politik kavşağında aramaktadır” dedi.

On yıllardan beri uygulanan yanlış ve çarpık kentleşme politikalarını değişik siyasi oluşumlar içerisinde dayatan güçler; aslında bugün karşı karşıya olduğumuz sorununda bizzat yaratıcıları olduğunu belirten İMO Şube Başkanı Bülent Erkul şunları söyledi:

“1999 Körfez depreminin sorumluluğunu birkaç müteahhit’e yıkıp olayın sistemden değil de denetimden ve mühendislikten kaynaklandığı olgusu yaratanlar, ülke coğrafyasının bir deprem bölgesi olduğunu 2011 Van depreminden sonra hatırlayıp, 6,5 milyon riskli yapıyı bir gecede sayan zihniyetten farklı değildir. İnsanların acı ve korkularından kazanç elde etmeyi, onlarca milyar dolarlık sıcak para döngüsüyle inşaat ve bankacılık sektörlerini canlı tutmayı amaçlayan yeni dünya ekonomi politiği bugün bir yasa halinde ete kemiğe bürünerek karşımıza çıkmaktadır.

Acaba yanlışlıklar düzeltilebilir, gerçek anlamda halkın çıkarı doğrultusunda Kentsel dönüşüm uygulamaları yapılabilir mi diye umutlu bir beklenti içinde olmuştur. Ama gördük ki gün geçtikçe halkımızın mağduriyeti artmakta ve olay sosyal bir yaraya dönüşmektedir. O zaman bizde böyle bir paneli bir an önce yapmaya karar verdik. ‘Kentsel Dönüşüm’ Ne?, Nasıl? Niçin? diye bilenlere soralım, tartışalım ve bilgilendirelim istedik. Ayrıca İMO olarak kentlerin yenilenmesine karşı olmadığımızın tam tersine doğru yasayla, iyi uygulamayla ve ekonomik bir çözümlemeyle yenileme ve kentleşmenin daima yanında olduğumuzun da bilinmesini istiyoruz.”

Panele konuşmacı olarak katılan, , İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, “Kentsel Dönüşüm Kent ve Konut Sorunu mu, Rantın Bölüşümü Sorunu mu?”, Anadolu Üniversitesi’nden Prof.Dr. Nadir Suğur“Kentsel Dönüşümün Sosyolojisi”, İnş.Yük.Müh. Fercan Yavuz “Kentsel Dönüşüm Sürecinde Eskişehir” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilişim