Sınıf öğretmenlerinin ve branş öğretmenlerinin alan değişikliği yoluyla özel eğitim öğretmeni olarak atanmasına Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğrencileri Espark önünde renkli görüntülerle eylem yaparak tepkilerini dile getirdiler.

Bazı öğretim üyeleri ve velilerinin de desteklediği eylemde iki üniversitenin özel eğitim bölümü öğrencileri adına açıklama yapan Şahin Çiftçi,  özel eğitimin, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile özel gereksinimli bireylerin yetersizliklerine ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime denildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı, zihinsel engelliler öğretmenliği alanına 540 saatlik kurslar alarak sınıf öğretmenlerine alan değişik hakkı verildiğini belirten Çiftçi, “Özel eğitim öğretmen yeterliliklerinin birkaç ayda 540 saatte verilen eğitimlerle sağlanması mümkün değildir. Özel gereksinimli bireylere niteliksel, bütünleştirici ve alanında uzman olan kişilerin eğitim verilmesini istiyoruz” dedi.

Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğrencileri olarak bu atamaların hukuksuz ve etik olmadığını, gelecekte istihdam kaygısı yaşadıklarını ve verilen 4 yıllık emeği hiçe sayacağını vurgulayan Çiftçi şunları söyledi:

“Bu da geleceğin öğretmen adaylarının eğitime ve eğitim sistemine bakış açısını olumsuz yönde etkileyecektir. Daha da önemlisi engelli çocuklara etkili ve nitelikli eğitim sağlanmaması bu çocuklarımızın hayatlarından yıllarının çalınmasına neden olacaktır. Verilecek her yanlış ve eksik eğitimimin engelli çocukların toplumsal uyumuna ve bağımsız yaşamlarına büyük bir engel teşkil edeceğini. Önlerindeki bir engelin de sistemin uygulayacağı yanlış eğitim politikalarının olacağını belirtmek istiyoruz. Bu yanlış uygulamanın derhal durdurmasını, yapılan işlem ve atamaların derhal iptal etmesini talep ediyoruz. Sonuç olarak ‘Özel’ çocuklara ‘özel’ öğretmen atanmalı. Yapılan yanlış bir an önce geri alınmalı.”

Renkli dövizleri, attıkları sloganlar alkış ve düdüklerle istemlerini ve tepkilerini dile getiren iki üniversitenin Özel Eğitim Bölümü öğrencileri eylemini Erkin Koray’ın ‘Fesuphanallah’ şarkısını birlikte söyleyerek bitirdiler.

Editör: TE Bilişim