Pir Sultan Abdal Eskişehir Şubesi tarafından Yunus Emre Kültür Merkezinde iki oturum halinde yapılan sempozyumda “İnsan Hakları Bağlamında Aleviler” masaya yatırıldı. Yrd. Doç. Dr. Uğur Kara moderatörlüğünde yapılan ilk oturumda ‘Dünden Bugüne Aleviler: Genel Olarak kimlik sorunları irdelendi. Dr. İsmail Beşikçi İslamlık ve Alevilik konusunu anlatırken resmi ideolojiye göre bu ülkenin yüzde 99’unun Müslüman olduğunu ancak toplumsal karşılığının olmadığını söyledi.

Müslümanlıkta ‘ganimat’ kültürü olduğunu vurgulayan Beşikçi çeşitli örnekler sundu. Alevilik ve Şiiliğin aynı şey olmadığını vurgulayan Beşikçi, “Osmanlı işgal ettiği yerlerde Müslüman olmayanları kılıçtan geçirmiştir. Ezidiler,Aleviler hep kendini gizlemek zorunda kalmıştır. İlk inanç toplulukları Aleviliktir. İslamdan önce vardı, Zerdüşlükten önceydi. Tarihte çok şey saklandı” dedi.

Medya ve Aleviler konusunu ele alan gazeteci-yazar Kemal Göktaş, medyada, Alevileri yok sayma, ayrımcılık, nefret söylemleri, hoşgörüsüzlük, hakaret ve aşağılama anlayışı içinde olduğunu vurguladı.  Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan’da Laik Devletin ötekileri Aleviler konusunu işledi. Mertcan, “Osmanlıda Şeyhülislamlık, Cumhuriyette Diyanet İşleri Başkanlığı. Diyanetin bugün 1000 türlü yayını var. Başka dinlere çalışmalara misyonerlik suçlaması yapan diyanetin yaptığı tam da misyonerlik. Fetvalarda ‘ onlarla aynı mezarlığa gömülmeyin’ diyor. Nasıl bir laiklik bu? Türk İslam sentezini devlet organize etti. Sözde Laik devlet Cumhuriyet ideolojisi, sözde yurttaşlık. Yahudiler, Ermeniler eşit yurttaş mı” diye konuştu.  Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya da sempozyumda “Aleviler İnsan mı?” konusunu işledi.

Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan’ın moderatörlüğünü yaptığı Oturumun ikinci bölümünde, Yrd. Doç. Dr. Taylan Koç, “Türkiye Siyasetinin Karanlık günleri: Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi Mahallesi olayları”, Prof. Dr. Bedriye Poyraz, “Dersim Katliamı ve Kadınlar”, Araştırmacı yazar Tevfik Usluoğlu “Suriye Savaşı Penceresinden Aleviler” konularını irdelediler.

Editör: TE Bilişim