Çevre Derneği Başkanı Doçent Doktor Güner Sümer, Eskişehir’de, Türkiye’de ve Dünyada yetişmiş sağlam ağaçların zaman zaman kesildiğini gördüklerini belirterek “İstanbul’da boğaz köprülerinin inşaatında binlerce ağaç kesildi, Ankara’daki ODTÜ ortasından yol geçirmek için binlerce ağaç kesildi. Eskişehir’deki inşaatlarda ve meydan düzenlemelerinden ağaçlar kesildi” dedi.

Yurt dışında sağlam yetişmiş ağaçların kesilmediğini, sökme makinası ile sökülerek başka yere dikildiğini anımsatan Çevre Derneği Başkanı Sümer, Evliya Çelebi seyahatnamesinde, Anadolu coğrafyasının tamamen ağaçlarla kaplı olduğunu yazdığını ancak bugün, İç Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ağaçsız durumda olduğunu söyledi.

Doğanın ekoloji dengesinin ağaçların kesilmesi ve yeşil alanların azalması nedeniyle bozulduğunu vurgulayan Sümer, “Eskişehir’de Vişnelik bahçeleri, 62 Hektar Fabrikaları bölgesi ve Şeker Fabrikası Sosyal Tesis arazisi beton yığını olmuştur. Ağaçlar kesildikten sonra ormanlar yok olmak da, erozyon başlamakta ve sonra bölgede çölleşme başlamaktadır. Bu bilimsel hayat doğa gerçeğini herkesin bilmesi ve ciddiye alması gerekmektedir. Bu konuda toplumu ve ilgilileri göreve davet ediyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim