Türkiye Asker Sendikası Genel Başkanı Ahmet Zengin, görev yapan aktif arkadaşlarının başta insani, sonra sosyal haklarının peşinde olduklarını belirterek, “Emekli olmuş kardeşlerimiz, uzman ve erbaş kardeşlerimizin çok kötü şartlarda çalışıyor, emekli olduktan sonra da ikinci bir iş aramak zorunda kalıyorlar” dedi.
Sendikanın Eskişehir Şubesi ziyaretinden İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ahmet Zengin, Türkiye Asker Sendikasının 20 Ocak 2015 tarihinde kurulduğunu, 14 Şubat 2015 tarihinde ilk genel kurulunu ve seçimini yaparak resmen legal olarak Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurarak seçimlerini bitirdiklerini belirtti.
"AVRUPA ASKER ORGANİZASYONUNUN TÜRKİYE TEMSİLCİSİYİZ”
Türkiye’de yaklaşık 14 vilayette örgütlendiklerini söyleyen Türkiye Asker Sendikası Genel Başkanı Ahmet Zengin, "Bizler aynı zamanda 16-18 Ekim 2015 tarihinde İtalya-Roma’da yapılacak Avrupa Asker Organizasyonunun (EUROMİL) Türkiye temsilcisiyiz. İki yıllık gözlemci sıfatıyla EUROMİL’e üye olduk. Bir yılımız kaldı, bir yıl sonra daimi üye olarak, memur görevi yapacağız. Biz aynı zamanda Türkiye Asker Sendikası olarak uzman kardeşlerimizi, uzman erbaşlarımızı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan meslektaşlarımızı da bünyemize dâhil ederek çok büyük bir organizasyon içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
“ULUSLARARASI ANLAŞMALARA İMZA ATAN TÜRKİYE, İÇ HUKUKTA MUTLAKA ASKERLERE SENDİKAL HAKKI VERMEK ZORUNDADIR”
Başkan Zengin, Türkiye Askeri Sendikasının askerlerin kurduğu ilk sendika olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz sendikal hak Anayasa’nın 90’ıncı maddesi gereği askerlere verilmiş bir haktır. Yani uluslararası anlaşmalara imza atan Türkiye, iç hukukta mutlaka askerlere sendikal hakkı vermek zorundadır. Aynı zamanda anayasanın 51’inci maddesi gereğince sendika kurmak için kimseden izin almaya gerek yoktur. Ankara’da genel merkezimiz oluştu.”
“KIBRISLI KARDEŞLERİMİZİ ALMAMIZ ÇOK BÜYÜK PROTESTOLARA, TEPKİLERE VE AGRESİF BİR TUTUMA NEDEN OLMUŞTUR”
Ayrıca Başkan Zengin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki meslektaşlarını da yanlarına aldıktan sonra yaşadıklarını şöyle aktardı:
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kendi Türk soylu meslektaşlarımızı da EUROMİL’e aldıktan sonra, Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan EUROMİL’e bizden çok daha önce üye olmuşlar. Kıbrıs Rum Kesimi’nin Başkanı olan Stavros isimli bir yüzbaşı da EUROMİL’in yönetiminde görev yapıyor. Bizim gözlemci olarak EUROMİL’e girişimiz ve kendi bünyemize de Kıbrıslı kardeşlerimizi almamız çok büyük protestolara, tepkilere ve agresif bir tutuma neden olmuştur. Geçtiğimiz hafta Yunanistan-Atina’da idik. Orada da hem Rumların hem Yunanlıların çok büyük tepkileri ve bize karşı çok protest tutumları da mevcuttu. Hatta konuşmalar esnasında da Rumlar ve Yunanlılar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetimizin Birleşmiş Milletlerde tanınmadığını, fakat EUROMİL’e bizim girişimizle çok büyük endişe duyduklarını ve Türkiye Asker Sendikasının da bünyesinde onların olmaması gerektiğini söylediler.”
“AKTİF ARKADAŞLARIMIZIN BAŞTA İNSANİ HAKLARI SONRA SOSYAL HAKLARI, GÖREVLERİ İLE İLGİLİ MALİ HAKLARININ PEŞİNDEYİZ”
Türkiye Asker Sendikası Genel Başkanı Ahmet Zengin, hala görevi başında olan askerlerin haklarının peşinde olduklarını söyleyerek, “Bizler görev yapan aktif arkadaşlarımızın başta insani hakları sonra sosyal hakları, görevleri ile ilgili mali haklarının peşindeyiz” dedi.
“SUBAYLAR VE GENERALLERE GELİNCE İŞ ÇOK FAKLI”
Genel Başkan Zengin, askerlik mesleğinden emekli olan kişilerin yaşam şartlarından bahsederek şu ifadeleri kullandı:
“Emekli olmuş, uzman, erbaş kardeşlerimiz ve bunların emeklileri burada telaffuzda hayâ duyacağım çok kötü şartlarda çalışıyorlar. Emekli olduktan sonra da ikinci bir iş aramak zorunda kalıyorlar. Subaylar ve Generallere gelince iş çok faklı bugüne kadar bize hep söylenen argüman şudur; ‘Sorunlarınızı biliyoruz, çalışıyoruz, bunları torba yasaya koyuyoruz, meclise getiriyoruz, Genelkurmay ile Milli Savunma görüşüyoruz’ filan diyorlar bizim bunlara karnımız tok. Yani biz Türkiye’de bütün bu hakları halledemediğimiz sürece bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi EUROMİL vasıtasıyla Avrupa Parlamentosuna, Avrupa Birliği’ne NATO Asamblesi’ne bu sorunları taşıyacağız ve tartışacağız ve orada bunları gündeme getireceğiz.”
“3 SENEDE 60’A YAKIN ASTSUBAY İNTİHAR ETMİŞ”
Öte yandan Başkan Zengin, ülke içerisinde belirttikleri hakları halletmek istediklerini belirtti. Zengin, “Sayın Başbakan’dan ve Sayın Cumhurbaşkanı’ndan randevu talep ettim. Şunu söyleyeceğim; bu artık son görüşmelerimiz olacak. Aktif olan görevdeki arkadaşlarımızın özellikle astsubay arkadaşlarımızın ve uzman kardeşlerimizin, üniformalı muvazzaf kardeşlerimizin çok büyük sorunları var. Bundan birkaç gün önce, yine dün astsubay intiharları var. 3 senede 60’a yakın astsubay intihar etmiş. Yani orduda intiharlar çok büyük bir problem olarak durmaktadır. Söylenen şeyler hiçbir zaman ne kamuoyunun vicdanını ne de insan haklarını tatmin edici söylemlerle karşılaşmıyoruz. Böyle bir şey olabilir mi?” şeklinde konuştu.
“BU ORDUYU ASTSUBAY TEMSİL ETMİYOR DA SİZ Mİ TEMSİL EDİYORSUNUZ?”
Türkiye Asker Sendikası Genel Başkanı Ahmet Zengin, ordunun büyük yükünün astsubaylarda olduğuna dikkat çekerek, “Bu ordunun bütün kahrını çeken, tankı yürüten, topu çalıştıran, uçağı kaldıran, gemiyi götüren astsubay, iş haklara gelince subaya ve generale çok yüksek maaş artı emekli maaşı. Temsil tazminatı adı altında subaylara bir para veriliyor, subay öldüğü zaman onun eşine bağlıyor. Canım bu orduyu astsubay temsil etmiyor da siz mi temsil ediyorsunuz? Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu.
“BİZ 1 MAYIS’TA DA TEPKİMİZİ ORTAYA KOYACAĞIZ”
Genel Başkan Zengin, grev hakları alınıncaya kadar mücadelelerinin devam edeceğini ifade ederek, “Biz 1 Mayıs’ta da tepkimizi ortaya koyacağız. Muvazzaf ve üniformalı kardeşlerimizin Türkiye’de grev hakkını almadan bu mücadeleyi sona erdirmeyeceğiz. Aktif ve üniformalı kardeşlerimizin daima sendikal hakkını, grev hakkını, sosyal haklarını, insan haklarının peşindeyiz. Biz hem yurt içinden bir taraftan Türkiye’ye müracaat ederken bir taraftan da Avrupa’da EUROMİL’e girerek orada bütün dünyadaki meslektaşlarımızla askerlerin problemlerini tartışan, hatta orada söz sahibi olan bir kuruluş halindeyiz” dedi.
“BİZ KURULUŞUMUZDAN BERİ BİZE ÇOK BÜYÜK TEPKİLER OLDU”
Kurulduklarından bu yana kendilerine büyük tepkiler olduğunu belirten Başkan Zengin, şunları söyledi.
“’Dernek var, neden size gerek var’ denildi. Ama dernekler üyelerin menfaatini korur, ama sendika bir sınıf mücadelesidir. Biz bu muvazzaf ve emekli astsubayların resen emekli olanların, aktif emekli, uzman emekli kardeşlerimizin haklarının peşindeyiz. Bunları en sert şekilde dile getireceğiz. İnşallah gelecek zamanda askerlerimizin tek sendikal temsilcisi olarak Türkiye Asker Sendikası, inşallah gelecekte çok güzel işlere imza atacağız.”
Editör: TE Bilişim