Karabayır Mahallesi sakinlerinin mahallesinden geçen tren hattı ile ilgili şikayetlerine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen haklı buldu.
Karayabır Mahallesi sakinlerinin kaygılarına katıldığını belirten Büyükerşen Karabayır’dan geçen tren hattı ile ilgili açıklama yaptı. Büyükerşen’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Meclisten geçen planlar üst ölçekli planlardır. Bilindiği üzere, 1/25.000 ölçekteki nazım planlar, kentlerin uzun dönemde gelişme perspektiflerini belirleyen üst ölçekli plan kararlarına uygun olmak koşuluyla, yatırımların yer seçimlerini ve gelişme eğilimlerini yönlendiren, belirlenen hedefler ve ilkeler doğrultusunda alanların genel kullanım kararlarını, bölgelerin gelişme yön ve büyüklükleri ile ulaşım sistemleri gibi kararları içeren, üst ölçekli plandır.
Söz konusu plana hazırlık kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ekibi gerek ilgili Bakanlıklarla görüşerek, gerek Eskişehir kamuoyunu temsilen, çeşitli kurum, kuruluş, sektör temsilcileri ve muhtarlıklar ile görüşmeler, toplantılar ve araştırmalar yaparak, bilimsel veriler toplanmıştır.
Bu kapsamda görüş istenilen kurumlardan birisi de Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’dür. Söz konusu kurum, plana altlık olması amacıyla mevcut ve planlanan hatları göndermiştir. Temin edilen hatlardan birisi de Sazova Mahallesinin İstanbul hattından ayrılarak güneye ilerleyen Eskişehir-Antalya hattıdır. Söz konusu hat, 1/25000 ölçekli nazım imar planı verisi olarak planda gösterilmiş olup; projeksiyona ve koordinatlandırmaya bağlı değişkenlik göstermektedir. 1/25000 ölçekli nazım imar planı üzerinden, planın ölçeği itibariyle (plan üzerinde 1 cm, 250 metreye denk gelmektedir) noktasal ölçü almak mümkün olmamaktadır. Zaten bu hususla ilgili olarak ilgili planın açıklama raporunun Plan hükümleri bölümü altında yer alan, Teknik Altyapı ve Ulaşım başlıklı 11. Maddesi başlığı altında “11.3.Plan üzerinde gösterilen kentler arası karayolları, demiryolu, tramvay hatları, kavşaklar, vb. ulaşım ilişkileri şematik olarak gösterilmiştir. Alt ölçekli imar planlarında ulaşım ana planı stratejileri ve ilgili standartlar doğrultusunda düzenleme yapılacaktır.” açıklaması yer almaktadır.
Yukarıda da belirtildiği üzere, Meclisten geçen planlar, üst ölçekli planlardır. Aslolan uygulama projeleridir.  Uygulama projelerinde şüphesiz bu gibi durumlar dikkate alınacaktır. Nitekim karayolları ve demiryolları konusunda ilgili Bakanlık ve yatırımcı kuruluşlar söz sahibidirler. Başka bir deyişle, 1/25000 ölçekli nazım imar planı üzerinden alınacak ölçüye bağlı olarak değil; uygulama projeleri üzerinden değerlendirme yapılacaktır.
Başkanlık olarak bu hususlar ve diğer bazı hususları da askı sırasında, değişiklik talebi olarak Meclise getireceğiz.”
 
Editör: TE Bilişim