Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Akıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan ‘Akıllı Şehir Projesi’nin Tepebaşı Belediyesi Avrupa Komisyonu’ndan 5.000.000 Euro hibe alacağını  söyledi.

5 milyon Euro’luk proje, 20 proje arasından ikinci olarak hibe almaya hak kazandığını vurgulayan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Proje, Aşağısöğütönü bölgesinde 30 dönüm alanı kapsayan ‘Yaşam Köyü’nde gerçekleştirilecek. Avrupa  Komisyonu’nun 2014-2020 yılları arasında yürüteceği ‘Horizon 2020’ projesine ortaklık teklifi, Tepebaşı Belediyesi’nin geçmiş deneyimlerine bakılarak verildi” dedi.

Hibe anlaşmasının 3 ay içinde imzalanacağını ve konsorsiyumun toplam bütçesi 21 milyon Euro olacağını vurgulayan Ataç,  çevre projeleri ile tarımsal sulama alanlarının güneş enerjisine dönüştürülmesi ve Eskişehir’in enerji temini konusunda bağımsızlaşarak, temiz enerji kaynaklarına yönelip maliyetlerinin düşürülmesini hedeflediklerini söyledi.

60 ay süresi olan projenin üç temel bileşenden oluştuğunu, birincisinin mevcut binalarının iyileştirilmesi olduğunu vurgulayan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç şunları söyledi:

“2. si, Ulaşım. Proje ile Tepebaşı Belediyesinin kamusal hizmetlerinde kullanılmak üzere 4 adet elektrikli otobüs, belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 7 adet hibrit araç alınacak. Akıllı ulaşım sistemlerinin bir parçası olan akıllı bisikletler için 6,2 kilometrelik bisiklet yolu düzenlenecek, 50’si elektrikli olmak üzere 150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak. Kentin farklı noktalarına enerjisini güneşten alan şarj istasyonları kurularak bisikletlerin ve araçların enerji ihtiyaçları karşılanacak.

3.sü, İletişim ve Bilişim Teknolojileri. Proje kapsamındaki çalışmaların izlenebilir kılınması için “Akıllı Şehir İzleme Portalı” oluşturulacak. Binalarda tüketilen enerjinin nerelerde tüketildiği, ne kadarının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı, bisiklet kullanım bilgileri gibi verilerin izlenmesi sağlanacak.Elden edilen sonuçlarla halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve projeye doğrudan katımlarının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Tepebaşı Belediyesi'nin Projeye kabul edilmesinde etken olan çalışmaları;

2010, Bina ısıtma ve havalandırma sistemi otomasyonu yapıldı, verimlilik % 30 artırıldı.

2011, BEBKA’ya Tepebaşı Belediyesinin enerji ihtiyacının % 20’lik kısmının güneşten sağlanması için proje hazırlandı.

2012,Proje uygulaması yapıldı, % 20 enerji güneşten sağlandı, yıllık 50 bin liralık tasarruf sağlandı.

2012,Avrupa Yaşayan Labaratuvar Organizasyonu’na Türkiye'de 2 belediyeden biri olan, Tepebaşı Belediyesinin üyeliği kabul edildi.

2013,Enerji etkin (Yeşil) Su Sporları Merkezi projesi yapıldı ve ihaleye çıkıldı ve 2014 sonunda açılışı yapılacak.

2013,Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesine imza atıldı. Karbon emisyon oranının 2020 yılına kadar % 20 azaltılacağı taahhüdü verildi. 2015 Ocak ayında        teslim edilmek üzere uygulama planı hazırlıklarına başlandı.

2014,Dünya Sağlık Örgütü, Sağlıklı Kentler Organizasyonu 6. Faz üyeliği onaylandı.

2014,Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirildi.

2014,Güneş Enerjili Şarj Üniteleri açık alanlarda halkın kullanımına sunuldu.

2014,Yakakayı Köyü Güneş Enerjili Sulama Sistemi gerçekleştirildi.

2014,Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler Araştırma ve İnovasyon Projeleri başlığına yazılan toplam 5 milyon Euro'luk proje 20 proje arasından ikinci olarak hibe almaya hak kazandı.”

Editör: TE Bilişim