Kültür Ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği  Eskişehir İstikbal Gazetesi'nin 19.09.2016 tarihli nüshasında yayımlanan ve Sedat Aydoğan tarafından kaleme alınan “Bakan Avcı Kızılinler İçin de aynı Tepkiyi Verir mi?” başlıklı haber üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
 
 Haberde Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezinin termal potansiyelinin değerlendirilmesine ilişkin diğer iller ile aynı düzeyde hizmet alamadığı ve tahsis süreçlerinin tamamlanmadığına yönelik bir takım konulara yer verildiği belirtilerek açıklama yapıldı. Kaleme alınan yazıda  bakanlıkca   tahsise çıkıldığı ve parsellere yatırımcılar tarafından talep olmadığı belirtildi. Bundan sonrada alt yapı çalışmaların süreceği aktarıldı. Yapılan açıklama şöyle; "    
  Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezinde yürütülen planlama ve tahsis çalışmalarına ilişkin Bakanlığımız çalışmaları aşağıda yer almaktadır: 
            
     Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Eylem Planı 2007-2013 ana kararları kapsamında Troya XE "Troya" , Frigya ve Afrodisya Kültür ve Termal Gelişim Bölgelerinde ana tema olarak termal turizm belirlenmiş ve bu bölgelerin her birinin bölgesel destinasyon olarak geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu bölgelerde termal tesisler başta olmak üzere golf, doğa turizmi, su sporları vb. alternatif turizm türlerinin bütünleşmesi ve yakın çevredeki diğer kültürel ve doğal değerlerle de ilişkilendirilmesi amaçlanarak Termal Turizm Master Planı hazırlanmıştır. Eskişehir Kızılinler termal kaynak alanı Bakanlığımızca Termal Turizmin geliştirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında öncelikli olarak geliştirilmesi planlanan dört bölgeden biri olan Frigya Bölgesi içinde yer almaktadır.
         
     Termal Turizm Master Planı hedefleri çerçevesinde Bakanlığımızca Termal Turizm Merkezlerinde planlama çalışmaları ivedilikle tamamlanarak 2008-2009 yıllarında Türkiye genelinde yer alan 73 adet termal turizm merkezi kapsamında 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planları onaylanmış olup, Kızılinler Termal turizm Merkezi Çevre Düzeni Planı da bu kapsamda yer almaktadır. Bu bölgelerde alt ölçekli planlama çalışmaları sürdürülmektedir.
            
     Termal Turizm Master Planı’nın Kısa Dönem Hedefi olarak 50.000 yatak kapasitesi belirlenmiş olup, Termal Turizm Master Planı’nın 2007-2013 yıllarını kapsayan kısa dönem hedeflerinin gerçekleşme durumu ele alındığında; 2006 yılında 78 olan termal konaklama tesis sayısının 2012 yılı sonu itibari ile 148’a ulaştığı bununla beraber 2006 yılında 17.767 olan yatak kapasitesinin ise 2013 yılında 42.357’e 2014 yılında ise 55.140’a ulaştığı görülmektedir. Bir başka deyişle yatak kapasitesinde 5 yıllık süre içerisinde yaklaşık 2 kat artış sağlanmıştır. Kısa dönem hedeflerinin % 68’i 2012 yılı sonu itibari ile gerçekleşmiş bulunmaktadır.
 
    Bakanlığımızca termal turizm merkezlerinde termal ve sağlık turizmi amaçlı planlama kararları oluşturulan kamu arazilerinin yatırımcılarına tahsisine yönelik çalışmalar yürütülmekte ve termal amaçlı tahsislerde teşvikler sağlanmakla birlikte, Bakanlığımızca tahsise çıkılan parsellere yatırımcılar tarafından talep olmamıştır. Termal yatak kapasitesi artışlarının büyük çoğunluğu turizm amaçlı kullanıma ayrılan özel mülkiyete ait alanlarda gerçekleşmiştir. 
     
     Bu süreçte Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi’ne ilişkin olarak hazırlanan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı 2008 yılında Bakanlığımızca onaylanmıştır. Turizm Merkezinin Tepebaşı Belediyesi ilçe sınırları kapsamında kalan kısmına ait alt ölçekli planlar yerel dinamikler göz önünde bulundurularak Tepebaşı Belediyesince hazırlanmış ve 2013 yılında Bakanlığımızca onaylanmıştır.
         
     Ayrıca, Turizm Merkezinin Odunpazarı Belediyesi ilçe sınırları kapsamında kalan kısmında ise 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Planları Odunpazarı Belediye Başkanlığınca hazırlanarak yine 2013 yılında Bakanlığımızca onaylanmıştır.
            
     ​Çevre Düzeni Planı kapsamında çevreye duyarlı ve sürdürülebilir çerçevede plan kararları alınmıştır. Tarım ve orman alanları korunmuştur. Kaynak koruma alanlarında koruma koşulları getirilmiştir. Mevcut kullanımı geliştirilen ve yeni güzergahlar önerilen ulaşım ağı ile yerel ve bölgesel bağlantılar iyileştirilmiş ve geliştirilmiştir. Kür parkı ve büyük yeşil alan kullanımları getirilen planda, doğa yürüyüş yolları ve turizm seyir terasları önerilmiştir. Turizm kullanımlarına yönelik Sağlık ve Turizm Tesis alanları önerilmiş, bu alanlarda sağlık, spor, konaklama tesislerinin yapımına olanak sağlanmıştır. 
            ​
     Eskişehir ilinde yer alan Sakarıılıca ve Kızılinler Termal Turizm Merkezlerinde turizm amaçlı kullanıma ayrılan kamu arazilerinin yatırımcılara tahsisine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda Sakarıılıca Termal Turizm Merkezi içinde yer alan turizm tesis alanları 2006 yılından itibaren 5 kez ve Kızılinler Termal TM  içinde yer alan 1 adet Sağlık Turizm Tesis Alanı ve 2 adet “Turizm Tesis Alanı” için 2016 yılı Şubat ayında tahsis ihalesine çıkılmıştır. Ancak diğer termal turizm merkezleri gibi anılan parsellere de yatırımcılardan talep gelmediğinden tahsis gerçekleştirilememiştir.
​            
     Bununla birlikte Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi 10. Kalkınma Planı’nında yer alan “Sağlık Turizminin Geliştirilmesi” öncelikli dönüşüm programı kapsamında Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülen “Termal turizm temalı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve Turizm Merkezleri arasından önceliklendirilen 5 bölgede bütün planlama ve altyapı çalışmalarının tamamlanması” eylemi çerçevesinde Bakanlığımızca tüm termal turizm merkezleri arasından seçilerek belirlenen 5 bölgeden birisidir. Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi ile birlikte söz konusu eylem kapsamında belirlenen bölgeler Sağlık Bakanlığına önerilmiş olup, Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak sürdürülen çalışmaların sonuçlanması ile öncelikli olarak belirlenen bölgelerde sağlık ve termal turizmin geliştirilmesine yönelik sondaj faaliyetlerinin tamamlanması, jeotermal su dağıtım projelerinin hazırlanması, uygulamaya konulması jeolojik-jeoteknik etüt çalışmalarının, hâlihazır harita ve  alt ölçekli plan eksikliklerinin giderilmesi gibi altyapı çalışmalarının tamamlanması hedeflenmektedir.
      
​     Bu çalışmaların tamamlanması ve kamu arazilerinin tahsisinin gerçekleştirilmesiyle son yıllarda şehir turizminde önemli bir ivme kazanan Eskişehir ilinde turizm akışının termal ve sağlık turizmi olanaklarıyla desteklenerek daha da hız kazanması hedeflenmektedir."
 
Editör: TE Bilişim