Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala bayram hazırlıkları da tüm hızıyla devam ediyor. Küçük esnaf bayram alışverişlerinin önceki yıllara göre azaldığını söyleyerek, özellikle büyük market ve AVM’lere karşı küçük esnaftan alışveriş yapılması çağrısında bulunuyor.

Kuruyemiş dükkanı sahibi Bülent Eserkaya, hem bayram hem de alışveriş kültürünün değiştiğinden söz ederek, şunları söyledi: “Artık alışveriş kültürü değiştiği için işlerimizde azalma var. Yeni nesil bayram için alışveriş yapmıyor. En büyük sıkıntımız bu. 40 yaş üzeri yaştaki insanlar bayramın bilincinde. Ama gençler pek bilincinde değil. Süper marketler bizleri etkiliyor. Herkes ‘küçük esnafa sahip çıkalım’ diyor ama sonra gidip bayram şekerini marketten alıyor. Biz istiyoruz ki Eskişehir’in küçük esnafından da alışveriş yapsınlar. Marketlerden yapılan alışverişler sürdüğü takdirde küçük esnafı yarın bulamayacaklar. İşte o zaman geldiğinde bizleri anılarında bahsedecekler. Özellikle aileler, bayrama son günler kala alışverişe çocukları ile çıksınlar. Çocuklarımız da bayramların tatil anlamına gelmediğini öğrensinler. Bayram nasıl oluyor, nasıl hazırlıklar yapılır göstersinler. Bizler için en önemlisi bu.”

BİR KİLO YERİNE YARIM KİLO ALIN, KALİTELİSİNİ ALIN

Çikolata ve şeker fiyatları hakkında da bilgi veren Eserkaya, “Üst kalitedeki çikolata fiyatlarımız 30 TL’den aşağıda değil. Ama orta kalite çikolatalar 5 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Şekerlerimizde ise üst kalite şekerlerimiz 12 TL ile 20 TL arası orta kalite şekerler, Orta Anadolu ürünü olanlar ise 5 TL ile 12 TL arası. Kimse çocuğuna kötüsünü yedirmek istemez. Bu nedenle hem çocuğuna yedirmek için hem de çikolata toplamaya gelen çocuklara vermek için iyisini tercih etsin. Bir kilo alacağına yarım kilo alsınlar ama iyisini alsınlar” dedi.

KABUKLU FISTIK KÜLTÜRÜNÜ SÜRDÜRELİM

Bayramların vazgeçilmezi olan kabuklu fıstığa da ilginin yoğun olduğunu kaydeden Eserkaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kabuklu fıstık  Eskişehir’e özgü bir şey. Özellikle bayramlardaki kabuklu fıstık yeme kültüründen vazgeçilmesin. Başka bir şehirde böyle bir kültür yok, bunun yaşatılması gerekiyor. Fiyatlarımız ise 10 TL ile 14 TL arasında değişmekte.

Editör: TE Bilişim