1 Nisan 2015 tarihinde uygulamaya başlayacak olan Ev Hizmetlerinde çalışanların sigortaya bildirimleri ile ilgili açıklama yapan Eskişehir Mali, Müşavir ve Muhasebeciler Odası Başkanı İlker Özokçu bir açıklama yaparak, süresinde yapılmayan bildirim için iş verenlere her çalışan için asgari ücret tutarında para cezası uygulanacağını söyledi.

Ev Hizmetlerinde çalışanların bildirimlerinin kurumca hazırlanan belge ile en geç çalışmanın olduğu ayın sonuna kadar işverence yapılacağını belirten Özokçu, “Ev hizmetlerinde çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştıranlarca 82. Maddeye göre belirlenen pirime esas günlük kazanç alt sınırının %2’ si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenir.

10 günden az çalışanların, sigortalılık tescili, çalışan ve çalıştıranın imzalarını da ihtiva eden ve en geç çalışmanın olduğu ayın sonuna kadar, örneği kurumca hazırlanan belgenin kuruma verilmesi ile sağlanır.

Bunlar hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmaz. Bu fıkra kapsamına girenlerin adlarına ödenen primin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aynı kazancın otuz katının %32,5 oranında prim ödeyebilir” dedi.

Bu süre içinde ödenmeyen primin ödeme hakkı düşeceğini, ödenen primlerin 4.maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılacağını hatırlatan ESMMMO Başkanı İlker Özokçu şunları söyledi.

“İkinci fıkra kapsamındakileri çalıştıranlar bu Kanun uygulamasında işveren sayılmaz. Sigortalının iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanabilmesi için iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olması ve sigortalılığının sona ermemiş olması, bu Kanuna göre iş kazası veya meslek hastalığından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi veya

sürekli iş göremezlik geliri yada malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanabilmesi için prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır. Bu sigortalılar ile ilgili iş kazası ve meslek hastalığı olaylarında Kanunun 21.maddesinin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Çünkü bu şekilde işçi çalıştıranlar, işveren sayılmamaktadır.

Ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az çalışanlar ve adlarına sadece %2 oranında iş kazası ve meslek  hastalığı primi yatırılanlar, 5510 sayılı Kanunun, Sigortalı Sayılmayanlar başlıklı 6.maddesindeki “Ev hizmetlerinde çalışanlar (Kanunun ek 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında sigortalı olanlar ile ücretle aynı kişi yanında ay içinde 10 gün ve daha fazla süre ile çalışanlar hariç) hükmüne istinaden sigortalı sayılmamaktadır.

Ayrıca EK 9.Madde de, “Bu maddenin ikinci fıkrasındaki sigortalılar hakkında Kanunun 67.maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri hükümleri uygulanır ” denmektedir. Dolayısıyla, ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az çalışan ve adlarına sadece %2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenenlerin eş veya çocukları üzerinde genel sağlık sigortasından yararlanabilecekleri görülmektedir.”

Editör: TE Bilişim