KESK Eskişehir Şubeler Platformu Yapı Yol Sen İl Temsilcisi Hikmet Özdemir, 2015 bütçesi ile görüşlerini dile getirerek Ermenek’te faciadan söz ederek “Onlar ölümleriyle bizlere ülkemizdeki çalışma koşullarının adaletsizliğini ve ekonomik dengesizliğini çarşıcı bir şekilde gün yüzüne çıkardılar” dedi.

“2015 bütçesi, iç ve dış borçlarda tehlike çanlarının çalmaya başladığı, borç faizi ödemelerinin arttığı, kamu istihdamında daralma, kamu yatırımlarında azalma, eğitim ve sağlık gibi temel sosyal alanlarda yaşanan ticarileştirme ve piyasalaştırma uygulamaları, vergi adaletsizliği, gelir dağılımının daha da bozulması ve bölünmüş politikalarının işçi ve emekçiler aleyhinde, yerli yabancı sermaye çevrelerinin çıkarına uygun bir şekilde oluşturulduğunun resmi belgesi niteliğinde” olarak yorumlayan KESK Eskişehir Şubeler Platformu Dönem sözcüsü Hikmet Özdemir şunları söyledi:

“Kamu hizmetlerinin adım adım piyasa ilişkileri içine çekilmesini hedefleyen, taşeronlaştırmanın kural haline geldiği, güvencesiz istihdam biçimlerinin yaygınlaştığı bir ortamda hazırlanan 2015 merkezi bütçesinin kimin için hazırlandığı ve halkın içine itildiği yoksulluğu daha da derinleştireceği tartışma götürmez bir gerçektir.

Kamu kaynakları yerli ve yabancı sermaye çevreleri için değil halkın, emekçilerin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılsın. Kamu harcamaları arttırılsın, eğitim, sağlık ve çalışma bakanlığı bütçeleri en az iki kat arttırılsın. Ağır borç yükü altındaki ücretli emekçilerin borç faizleri tamamen silinip, emekçilere borç ödeme kolaylığı getirilsin. Asgari ücret bir ailenin geçimini sağlayacak şekilde, tüm ülke için tek rakam olarak belirlenip tamamen vergi dışı bırakılsın. Tüm ek ödemeler tem ücrete eklenerek emeklilik hesaplamasına dahil edilsin. Temel tüketim mallarından hiç vergi alınmayıp, dolaylı vergiler azaltılarak, yüksek gelirlilerden belli bir oranda ‘servet vergisi’ alınmalıdır. Sermaye, rant ve savaş için değil, halk için bütçe yapılmalıdır.”

 

Editör: TE Bilişim