Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen basın toplantısı düzenledi. 

Başkan Büyükerşen: “AKP’li Meclis Üyeleri, Programlanmış Robotlar Gibi Oy Kullanıyorlar”

AKP’li Meclis Üyelerinin, Büyükşehir Belediyesi’nin Koza Birlik işbirliği ile Sarıcakaya'da İpek Böcekçiliği'ni hayata geçirme projesine ret kararı vermelerine, tepki gösteren, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen basın toplantısı ile konuyu açıkladı.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen hafta yapılan toplantısında mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait kırsaldaki arazilerin ve taşınmazların tarım amaçlı kullanılmak üzere köylülerin ortak olacağı birlik ve kooperatiflere tahsis edilmesi ile ilgili madde AKP’li Meclis Üyelerinin çoğunluğunun ret kararı ile engellendi.

Eskişehir’in, Büyükşehir Belediyesi’nin projeleriyle hem sosyal anlamda hem de kentsel gelişim anlamında çok büyük bir atılım yapan illerden biri olduğunu söyleyen Büyükerşen, "Kırsalda nüfusun çok azaldığını,  kentteki gelişimin gençleri şehre çektiğini, kırsalda tarımın yapılamaz hale geldiğini ve kırsaldaki göçü tersine çevirmek gerektiğini tespit ettik. Alanlarında uzman, proje hazırlama konusunda eğitim almış kişilerden oluşan bir proje grubu oluşturduk. Başkan olarak bu gruba, kırsalda neler yapabiliriz, oradaki insanlara nasıl iş imkanı sağlayıp, geçimlerini sağlayabilecekleri, kendi emekleri ile kendi işlerinin patronları olmalarını sağlayacak projeleri tespit etmeleri görevini verdim. Proje çalışmaları bizi İpek Böcekçiliği'ne götürdü. Ama bu güzel projemiz, AKP çoğunluklu meclis üyelerinin, artık tahammülü aşan “robotik muhalefet”i ile karşılaştı. Bize “Siz köylülerimizi ırgat yapmak mı istiyorsunuz” diyerek projeye ret oyu verdiler.  AKP’li Meclis üyelerinin söylediklerinin tersine, bu tamamen köylülerimizin kendi işlerinin patronu olmasını başlatacak projedir” şeklinde konuştu.

İpek Böcekçiliği'nin yıllar önce Sarıcakaya ve Mihalgazi'de yapıldığını söyleyen Başkan, “Projenin zaten eski yıllardan gelen bir temeli var. Ama yanlış tarım ve köy politikaları sonucu insanlar üretme yerine, merkezi yönetimden gelen yardımlarla yetinmeye yönlendirilmişler ve İpek Böcekçiliği yok olmuş. Doğal ipek yerine ithal malı sentetik ipek ekonomimizi işgal etmiş ve ne yazık ki köylü, ellerindeki servetin farkında ve bilincinde olmadan, dokuma tezgahlarını bile kırıp yakmışlar, en önemlisi de dut ağaçlarını kesmişler.

İpek Böcekçiliği bizim belediye olarak uydurduğumuz bir proje değil, tarımsal politikaların hatası görülerek, şimdi yeniden Türkiye'de geliştirilmesi istenen bir proje. Koza Birlik'in elinde fidan yok, fidan dikecek yerleri de yok. Biz onlara yer, onlar da köylülerimize bilgi, beceri ve fidan vereceklerdi. İpek Böcekçiliği hakkında köylümüzü eğitecekler, dokuma tezgâhları da verecekler köylüye. Çok ciddi kazancı olan bir iş İpek Böcekçiliği. Biz bunu yasal yollarla, Meclisi de sadece bu konuda, karar almaları suretiyle projemize ortak ederek birlikte yapmayı planladık ve destekleyeceklerini düşündük. Bu konuda uzman Koza Birlik ile protokol imzalayarak, Sarıcakaya'da verimli bir arazinin, yarısını Eskişehir köylülerine verecekleri, dut fidanı fidesi dikimine tahsis etmeyi planladık ama meclisten anlam veremediğimiz ret kararı çıktı” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin İpek Böcekçiliği konusunda kararlı olduğunu, köylüye destek olunacağının ve projenin devam edeceğinin altını çizen Başkan Büyükerşen, ''Mülkiyeti bizde olan arazinin yüzde 25’ine Koza Birlik ile 72 bin fidan diktik. Aslında Türkiye'nin ihtiyacı 140 bin fidan ama ellerinde fidan yok ne varsa getirip buraya diktiler. Bu fidanlar tüm Türkiye'ye dağılacak. Yüzde 30'u da Eskişehirli köylümüze dağıtılacak, tek şartımız buydu.

2016'nın Ekim ayında AKP’li Meclis üyelerinin önergesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda, tarımı desteklemesi konusunda, çalışmak üzere Komisyon kurduk. Bu AKP’li meclis üyeleri şimdi de bize “Neden yapıyorsunuz?” diyorlar. Kendi kendileri ile çelişiyorlar. Biz kooperatifleşmeye teşvik ediyoruz çiftçiyi. Ürettikleri ürünü kooperatif vasıtasıyla satarak gelir elde edecekler yani kendilerinin patronu olacaklar.

AKP’li meclis üyeleri, çoğunluklarına dayanarak, sırf beni yıpratabilecekleri düşüncesi ile artık kamuoyunun da gözü önünde, gurup olarak projelerimize “ret kararı” verme alışkanlıklarını sürekli hale getirdiler. 29 AKP’li üye seçmenlerine karşı bireysel sorumluluklarını unutmuş ve programlanmış robotlar gibi grup kararı veriyorlar. Sanırım meclis konularını önceden birilerine veya bir yerlere sorup, oranın talimat ve emrine göre hareket ediyorlar. Artık sabrımız taştı. Bu türlü her engellemelerini ve bu kararlara yol açan komisyon üyelerini bıkmadan usanmadan ismen halkımıza açıklayarak anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim