Büyük bir merak ile beklenen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı ilk meclis toplantısı hararetli tartışmalarla gerçekleştirildi.

  Toplantıda AK Parti ve CHP arasında pek çok konuda tartışma yaşanırken, 4 aydır komisyonda bekleyen, Küçük Sanayi Sitesi'nin kentsel dönüşüm projesini ilgilendiren 1/5 binlik imar planı Başkan Yılmaz Büyükerşen tarafından resen meclis gündemine taşındı.  Gündeme başkan yetkisi ile getirilen diğer iki madde ise otobüs alım projesi ve otobüs alımı için başkana kredi çekme yetkisinin verilmesi konuları oldu. 

 AK PARTİ RET HOCA VETO ETTİ! 

 Meclisin bu ayki toplantısı hayli hararetli geçerken,  Başkan Büyükerşen tarafından Re-Sen gündeme alınan Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşümü ve otobüs alımı projesi kapsamında toplam 100 otobüsün temininin sağlanması için kredi kullanılması konuları uzun süren tartışmalara neden oldu.

 Meclise katılımın epey fazla olduğu gözlenirken, CHP   Teşkilatı ve Küçük Sanayi esnafının da toplantıya gelmesi dikkat çekti. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda ilk olarak otobüs alımları için kredi sağlanması için Başkan Büyükerşen’e yetki verilmesi konusu görüşüldü. Gündem başlamadan önce söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı, bu iki maddenin 3 gün önceden komisyon üyelerine haber verilerek gündeme gelebileceğini söyledi. Kendilerinin bu konulardan haberinin olmadığını ve toplantı esnasında karşılaştıklarını ifade eden Yapıcı, “  Bu maddeler gündem çıkarılarak kalan 15 maddenin görüşülmesini talep ediyorum” dedi. Yapıcı, oya sunulmasını da istedi.

 “ TAKVİMLER ALEYHİMİZE İŞLİYOR”

Başkan Büyükerşen ise otobüs alımı konusunun önemine değinerek, “ Bunun 2016 yılına bırakılmadan yapılmasını istedim olmadı. Takvimler aleyhimize işliyor.  Hem zaman hem de fikir açısından aleyhimize işliyor.  Bu konu Ocak ayında gündeme gelecekti, olmadı. Bu ay getirdik.  Onun için gündeme aldım.  Hayır demeyeceğinizi düşünerek gündeme getirdim” yanıtını verdi.

“ YASAL OLMAYAN BİR OYLAMA!”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise bu iki maddenin daha önce meclis gündemine geldiğini ancak komisyon üyelerinin çeşitli nedenlerle meclise getirmediğini kaydetti.  Otobüs alımları konusunun re-sen gündeme alındığını ifade eden Kurt, “  Belediye Başkanının böyle bir yetkisi var.  Büyükşehir Belediye Başkanı bu tip konuları istediği zaman gündeme getirir. Hatta ikinci toplantıda da gündeme getirebilir.  Bunun oylanmasına bile gerek yok.  Gündem maddelerine eklenerek meclis bunu görüşür.  Bu oylama yasal olmayan bir oylamadır” ifadelerini kullandı. Gündemi belirlemenin başkanın yetkisinde olduğunu dile getiren Kurt, “  Üyeler gündeme ilave yapabilir ancak belediye başkanının koyduğu maddeyi çıkartmak gibi bir yetkileri yoktur” dedi.

“MECLİSE REST!”

Uzun süren tartışmalara sahne olan konu da tekrar söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı CHP grubunun ne yapmaya çalıştığını sordu.  Engelleniyoruz kelimesinin artık bir jenerik haline getirildiğini iddia eden Yapıcı, “ Bu yapılan meclise rest çekmektir. Uzlaşılacak konular varken bunları re-sen getirmeniz meclisi yok saymaktır. Bu iki konu da Cuma günü gündeme getirilebilirdi.  Bunları bu şekilde getirince meclise rest çekiyorsunuz” ifadelerine yer verdi. Son sözü söyleyen Büyükerşen ise AK Partili meclis üyelerinin çoğunlukta oldukları için biz ne dersek o olur anlayışında olduklarını aktardı.  Oylamaya sunduğu takdir de ret kararının çıkacağını dile getiren Büyükerşen, “ Eskişehir halkı da bunu görsün” dedi.

 Konuyu oylamaya sunan Büyükerşen AK Partili meclis üyelerinin çoğunlukta olmasından ve ret oyu kullanmasından dolayı konuları gündeme getiremedi. Her iki maddenin gündemden çıkarılmasını oylamaya sunan Başkan Büyükerşen, AK Parti’lilerin oy çoğunluğu ile reddedilen maddelerin gündemden çıkarılmasını veto etti. Bunun üzerine Büyükerşen, konunun yeniden gündeme getirileceğini aktardı. Büyükerşen’in veto kararı büyük alkış aldı.

KÜÇÜK SANAYİ KARARA BAĞLANAMADI

Toplantıda günün en çok merakla beklenen ve Başkan Büyükerşen’in resen meclise taşıdığı madde Küçük Sanayi Sitesi’nin İmar Komisyonu’nda bekletilen 5 binlik imar planı oldu. Konu ile ilgili ilk olarak söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kendilerinin mecliste hiçbir politik çıkar ve rant peşinde koşmadan doğru bir iş yaptığımızı düşündüklerini ifade ederek söze başlayan Başkan Kurt, AK Parti tarafından Odunpazarı’nın yönetildiği dönemde CHP’liler olarak gerek Odunopazarı Meclisinde gerek ise Büyükşehir Meclisinde kendilerine her türlü destek yetki ve kolaylığı sağladıklarını anımsattı. O gün hiçbir siyasi çıkar ya da kaygı gözetmeksizin Eskişehir yararına hareket ettiklerini vurgulayan Başkan Kurt şunları dile getirdi: “ Belediye CHP olunca, o gün yarım kalan işi biz devraldık ve gereken sorumluluğu yerine getirerek çalışmalarımızı başlattık ve sürdürdük. Burası özel bir proje alanı olduğu için ilgili imar planımızı da buna uygun şekilde çizdik ve bu alanda nelerin yapılacağını tüm ayrıntıları ile plan raporunda da sunduk. Artık bir an önce meclis, dönüşüm projesi hayata geçirilsin mi geçirilmesin mi bunun kararını vermeli. Tüm Eskişehir Küçük Sanayi Sitesi’nin kaldırılması konusunda hem fikirken, CHP buradan biz bu yetkiyi verirsek siyasi rant elde etmiş olacak mantığı ile hareket etmek doğru değil.”

Başkan Kazım Kurt’un ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, kendi görüşlerini şu sözlerle aktardı: “ Bu plan o alanda neyin ne kadar yapılacağını detaylı şekilde veriyor. Siz bugün burada burası dönüşecek mi dönüşmeyecek mi bunun kararını vereceksiniz. Neyin nereye yapılacağı ise 1/1000’lik imar planında ortaya konulacaktır. Benzer durumda olan Muttalıp Caddesi, Gündoğdu, Mahmure, İhsaniye, Porsuk’a ait 5 binlik planları da aynı bu şekilde çizip meclisten geçirmiştik. Sizin önerileriniz ve eleştirilerinizi neden zamanında getirerek sunmadınız neden meclisi bu kadar beklettiniz. Bunun bir manası yoktu.”

İmar Komisyonu Başkanı AK Parti’li Tuncer Köküer, komisyonun plan ile ilgili kararını açıklayarak neleri onaylamadıklarını dile getirdi. Raporları incelediklerini ifade eden Köküer, planlanan alanın kent ile entegrasyonunun nasıl sağlanacağını bu planın göstermediğini ifade etti. Söz konusu alanda 15 bin kişinin yaşamasının öngörülmesinin fazla olduğunu kaydeden Köküer, “ Alanda toplam konut sayısı 112 iken bu planlama sonucunda bu rakam 4300 civarında olacaktır. Yine yerleşik nüfus 1436 kişiden 15 bin kişiye yükselecektir. Yeni eklenen ticari alanlara 4 ila 5 tane ESPARK büyüklüğünde AVM yapılabilecektir. Sosyal ve açık ve yeşil alanlarının kamuya aitlik oranlarının yüzde 75’in altında olması gerekirken, plandaki bu oran yüzde 50 olarak belirlenmiştir. Tekniğine uygun olarak hem alandaki mülk sahiplerinin hem de şehrimizin kazanımlarının gözetilerek yapılacak yeni bir 1/5000’lik nazım imar planını destekleyeceğimizi belirtmek istiyorum” dedi.  Konuyla ilgili bir diğer görüş bildiren isim ise AK Parti’li Mustafa Önder oldu. Söz konusu kentsel dönüşüm sonrasında, alanda faaliyet gösteren mevcut esnafın belediye tarafından nereye taşınacaklarını ya da kendilerine ne verileceğini Başkan Büyükerşen’e soran Önder, “ Belirsiz bir şeye bizden imza atmamızı bekliyorsunuz. Siz hukuk ve belge adamısınız. Ben buna nasıl evet dedirttiğinize şaşıyorum. Belge ortaya konmadan buna evet demek kul hakkına girer. Ben böyle bir şeye imza atamam” dedi.

Uzun süren tartışmalar sonrasında meclisten bir uzlaşma beklediğini ifade eden Başkan Büyükerşen, Odunpazarı Belediyesi ile İmar Komisyonu’nun ve ilgili teknik kişilerin bir araya gelerek konuyu yeniden görüşmesini ve uzlaşı içerisinde bir karar almalarını isteyerek, toplantıyı 11 Şubat Perşembe Saat 17.00’e erteledi.

 

Editör: TE Bilişim