Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı son oturumu gerçekleştirildi.

Ahmet Yapıcı Başkanlığı’ndaki meclis toplantısında, “Büyükşehir Belediyesi 2015 yılı performans programı ile ilgili plan ve bütçe komisyonu raporu, Büyükşehir Belediyesi 2015 ve İzleyen iki yıl bütçeleri ile ilgili plan ve bütçe komisyonu ile Büyükşehir’e bağlı 14 ilçenin 2015 yılı bütçesi ile ilgili plan ve bütçe komisyonu maddeleri” konuşuldu.



Bütçelerin görüşülmesi esnasında sanat ve yol üzerine tartışmalar yaşandı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın bütçenin 10 milyon TL’sinin, Fen İşleri Daire Başkanlığı’na aktarılmasına CHP’li meclis üyeleri karşı çıktı.   Ayrıca 14 ilçenin 2015 yılı bütçeleri de belirlendi.

Meclis toplantısının başında yeniden başkanlık tartışmaları yaşandı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt,  Yılmaz Büyükerşen’in olmadığı durumlarda meclisi kendi görevlendirdiği kişinin yönetmesi gerektiğini söyledi.  Ahmet Yapıcı ise meclisi kendisinin de ya da bir başkasının yönetmesinin fark etmeyeceğini belirterek toplantıya devam etti.

Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı gider bütçesinin 603 milyon TL, gelir bütçesinin 481 milyon 900 bin TL olduğu kaydedildi. Belediyenin iç borcunun 91 milyon 100 bin TL, dış borcunun ise 30 milyon TL olduğu aktarıldı.  Komisyon raporunun 1, 2 ve 6. maddelerine CHP’lilerin tamamı ret oyu verirken, tüm maddelere ise Ahmet İlker ve Jale Nur Süllü ret oyu verdi. Bütçelerin görüşülmesi sırasında yine tartışmalar yaşandı.

“ HÜKÜMET TİYATROLARI BİR BİR KAPATIYOR!”

 

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın 10 milyon TL’sinin, Fen İşleri Daire Başkanlığı’na aktarılmasına CHP’li meclis üyeleri karşı çıktı.

 

CHP’li meclis üyeleri bu aktarımın yatırım programı daha önce kabul edildiği ve değişiklik yapılamayacağı gerekçesiyle usulsüz olduğunu savundu. Bu aktarımdan sonra personel giderlerinin yarı yarıya düştüğünü belirten CHP’liler,‘‘ Zaten bu alanda yeteri kadar iş istihdamı yok. Bu yapılan tiyatro ve orkestra personelinin yarısını işten çıkarmak demektir’’ diye konuştu.

 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 12 yıldır iktidarın yapamadığı yolları Büyükşehir’in sırtına yüklediğini söyleyerek, “  Bu bir popülizmdir.  Buraya aktarılan paralar kültür ve sanat işlerini baltalayacaktır. Bu siyaseten bakış açısının bütçeye yansımasıdır. 10 milyonu keseceksiniz ve biz sanatı seviyoruz diyeceksiniz.  Buna herkes güler” diyerek eleştirilerini dile getirdi.

 

AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Birsen ise sanata ve sanatçıya karşı olmadıklarını dile getirerek, “   Bu bütçe 800 bin insan adına yapılmış bir bütçedir” ifadelerini kullandı.

 

CHP’li Jale Nur Süllü  de hükümetin gerçekleştirdiği politikalar sonucu tiyatroların bir bir kapandığını iddia etti.  Bu duruma Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün karşı çıktı. Akgün, “  Bu çok iddialı bir cümledir.  AK Parti’ye de hakarettir” dedi.

 

Daha sonra rapor oylanarak oy çokluğuyla kabul edildi.

 

“ 14 İLÇENİN BÜTÇELERİ BELİRLENDİ!”

 

Tartışmaların ardından 14 ilçenin 2015 yılı bütçeleri görüşüldü.  Tepebaşı İlçesine 165 milyon, Odunpazarı’na 170 milyon,  Günyüzün’e 5 milyon 250 bin,  Sivrihisar’a 9 milyon,  Çifteler’e 7 milyon 500 bin,  Sarıcakaya’ya 6 milyon 500 bin,  Mihalgazi’ye 5 milyon 945 bin,  Mahmudiye’ye 4 milyon 899 bin, Seyitgazi’ye 25 milyon 40 bin,  Han’a 2 milyon,  Alpu’ya 15 milyon,  Mihallıçık’a 11 milyon 196bin,  Beylikova’ya 6 milyon, İnönü’ye 7 milyon bütçe aktarıldı.

Editör: TE Bilişim