Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi 2013 yılı faaliyet raporuna AK Parti Grubu red oyu verdi. AK Partinin red oyuna rağmen Yetersizlik sayısına ulaşılamadığı için (meclisin oy oranında 4’te 3’lük çoğunluk) faaliyet raporu meclisten geçmiş oldu. Mecliste AK Partinin 29, CHPnin16 üyesi bulunuyor. Red oyunun 35e ulaşması halinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in başkanlığının düşmesi gündeme gelecekti. 35 oy oranına ulaşılması durumunda konu Sayıştay'a iletilecek. Yapılacak incelemede meclisin red gerekçelerinin doğru olduğu kararı oluşması durumunda Büyükerşen'in başkanlığı düşürülebilecekti. Ancak gerekli oy çoğunluğu sağlanamadığı için faaliyet raporu kabul edildi. 

Ayrıca  mecliste özellikle trafik konusunda büyük tartışmalar yaşandı.

BÜYÜKŞEHİR’İN FAALİYET RAPORU KABUL EDİLMEDİ

  Faaliyet raporları hakkında AKP adına Mustafa Birsen, CHP Grubu adına Kazım Kurt konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen eleştirileri yanıtladı. Eskişehir’deki trafik sorunu ile ilgili eleştirilere yanıt veren Büyükerşen, “Hangi ilde trafik sorunu yok?. Öncelikle araç sürücülerinin eğitilmesi gerekiyor.  Hiç kimse arabalarını ‘at’ gibi kullanmaktan vazgeçmiyor” dedi.

Faaliyet raporu için önce AKP grubu adına meclis üyesi Mustafa Birsen konuştu.

Eskişehir’de sorunların arasında ilk sırada yer alan trafik sorununun faaliyet raporunda ‘trafik sorunu’ olmadığı konusunda yeraldığını  söyleyen AKP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mustafa Birsen, raporda yazılan ile Eskişehirlilerin yaşadığı sorunun uyuşmadığını söyledi. Birsen konuyla ilgili şunları söyledi:

BİRSEN: RAPORDA TRAFİK SORUNU GÖRÜNMÜYOR

“Eskişehir’in sorunlarından bir tanesi maalesef trafik.  Faaliyet raporunda da trafik sorunu olmadığı görülüyor.  Eskişehir’in bir numaralı sorunu olduğunu herkes bilmesine rağmen raporda 3 kilometre yapıldığını gördük.  Çözüm için istenen, trafiğini rahatlatacak ana arterlerin yapılması örnek olarak Ali Fuat Caddesi’nin Tepebaşı Belediyesi’ne bağlanan caddenin bağlanması, üst geçitlerinin yapılması  gerekiyor. 2013 yılında hiçbir otopark yapılmadığı raporda gördük. Otopark sorunu var mıdır yok mudur, kamuoyuna bırakıyorum. Otopark ücretlerinin nereye harcandığını merak ediyorum.

Diğer meselesi 2006 yılında ve daha sonrası Muttalıp, Çukurhisar ve bir çok köy mahalle oldu. Hiç birine altyapı,  içme suyu, kanalizasyon yapılmadığını görüyoruz. Yeni yasa ile tüm ilçelere ücra köylere hizmet etme zorunluluğumuz var.

Seçimden önce projelerinizi açıklamadınız, projelerini açıklamayı düşünüyor musunuz? 16 yılın başındasınız.  5 yıl daha sadece kültürel sosyal sanatsal projeleri değil Eskişehir’e gerçek Büyükşehir Belediyesi olduğunu hissettirecek projeler bekliyoruz. 

Denetim raporunda belediyelerin öz kaynakların arttırılması konusunda herkesin gayret gösterilmesi cari harcamaların kısıtlanarak daha çok yatırıma giderilmesine özen gösterilmesini isteyen bir tümce var. Yoruma ihtiyaç muğlak olan ifadelerden kaçınılması gerekiyor.  Bunları da dikkatinize sunmak istiyoruz. 2013 raporuna red oyunu vereceğimizi belirtiyorum.”

KURT: 2013 YILI BAŞARILI OLDU

Birsen’in konuşmasından sonra CHP Grubu adına Odunpazarı Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Kazım Kurt konuşarak Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı Faaliyet Raporu’nu savunarak başarılı olduğunu söyledi.

 

Bu raporun  2013 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin ne kadar başarılı olduğunu gösterdiğini ve  AKP’li  meclis üyesinin söylediklerine katılmadığını ancak böyle konuşmasının doğal olarak karşıladığını söyleyen Kazım Kurt şöyle dedi:

“Denetim raporlarını bilgi anlamındadır, burada dile getirilmesini doğru olmadığını söylüyorum. Türkiye belediye deyince Eskişehir belediyesini anlıyor, başarılı çalışmalarını tartışılıyor beğeniliyor. Bu başarıların devam edilmesi konusunda 30 Mart’ta irade ortaya çıktı.

Trafik sorunu Tüm Türkiye’de şehirlerinde vardır. Farklı bir sorun yoktur. Bu konudaki değerlendirmeyi doğru olmadığını ifade ediyorum. Eskişehir yaşam standardı anlamında örnek bir ildir. Bu da faaliyetler doğrultusunda çıkmıştır.

Tüm Türkiye rağmen Dünyada Eskişehir beğeniyor. Park Bahçeliler Fen İşlerinin çalışmaları onaylanmış takdir edilmiş beğeni alınmıştır. Kültür sanat çalışmaları Eskişehir belediye açısından önemli çalışmalardır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

2013 yılında Büyükşehir yasası yürürlüğe girmeden köylerdeki tamamına yakının mezarlığı ve temizliği yapılmıştır. 2013 raporunda olumlu oy vereceğimizi söylüyorum. “

BÜYÜKERŞEN: HERKES ARABASINI EVİNİN ÖNÜNE BAĞLIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen  2013 Faaliyet Raporu hakkında konuşan AKP’li meclis üyesi Mustafa Birsen’in eleştirilerini yanıtladı.

Büyükerşen eleştirilere şöyle yanıt verdi:

“Projelerinizi niye açıklamıyorsun diyor. Proje deyince ne anlıyorsun? Proje meclise sunulmuş bir projemidir? Mimarı proje mi, fikir projesi mi?

Bugüne kadar Eskişehir değişmiş ise her biri bir projedir. İsimleri konulmuş, uygulanmış hesaplanmış değerlendirilmiş, finans kaynakları bulunmuş, bu proje uygulanabilir denilmiş ve meclise getirilmiş projeleridir.

Seçilip seçilmeyeceği bir seçimde ve son kanunla hizmet bekleyen 400’e yakın ilçe ve köyün hizmeti bekliyor. Bütün ilçeleri ve köyleri kapı kapı dolaştırarak sorular sordum. İlçe belediye başkanları bunları biliyorlardır. Bunlar ön bilgileridir.

Köylü ile birebir belde ilçeleri ile konuştuğumuz kişilerle bilgilerle ana çizgiyi belirlemek içindi. Seçimden sonra oturalım diye arama konferansı düzenlemekti. 1999 yılında bunu yapmıştık. Projeler bundan sonra çıkar.

Yoksa öyle durup dururken proje yapılmaz, yapılanlara vatandaşa elma şekeri verilir gibi olmaz. Burada herkes oturacak, söyleyecek öyle yapılacak

Seçim öncesi proje sunmak atmasyon demektir.

Başka bir şey kalmadığı için trafik sorunu. Hangi ilde trafik sorunu yoktur. Trafik sorunlarının bugünkü yönetim tarzı ile yöntemi ile çözülemez. Bir kere o kadar çok sorun var. En baştaki iki yetkili kuruluş var.  Bir tane UKOME biri trafik müdürlüğü var.

Araç sürücülerinin eğitilmesi gerekir. İstediği kadar trafik kurallarını uymuyorlarsa sorun olur. Binaları yıkarak arteller açılır, tahliye yollar yapılır. Dar sokaklar ve dar caddeler vardır. Çözümler vardır.  Çift sıra araba koyar, otomobilinizi evinizin önüne bağlar gibi trafik sorun çıkar.

Park meselesi otapark paraları ne oldu?

Müteahhitlerin otopark yapılmaması için belediyelere para yatırılmasını yasaklamak isteyeceğim.  O verilen parayla nereye otopark yapacaksınız. Şehir dışındaki arsalar çok pahalı. Yaptırım gücü uygulayacak trafik müdürlüğüdür. Para cezası ve araçlarını el koymak.  Hiç kimse arabasını at gibi kullanmaktan vazgeçmiyor. Hiç kimse uzakta bir yere arabasını park etmiyor. Olsa neredeyse tuvalete arabasını park edecek.

Tüketicileri diğer alış verişlerinde faizler ödüyor, ancak otomobil alışverişlerinde ‘0’ komisyon var. Öncelikle bu sorunları çözülmediği sürece illerdeki trafik sorununu çözemezsiniz.

Caddeleri nasıl geliştirsen geliştir nüfus arttıkça bir şey olmaz. Alt geçit, üst geçitlerle trafik sorunu çözemezsiniz.  Belediyeler otopark paralarını alır toplu taşım araçlarına verir. Herkes kendi derdinde. Herkesin kendisine göre trafik sorunu var. Hangi parayla, hangi yetkiyle yapacaksınız?

Borçlar artmıştır, borçsuz belediye var mıdır? Bu hizmetler nasıl yapılırdı? Tramvaylar, parklar, yollar yapılabilir miydi? Borç yapmayan belediye hizmet yapmayan belediyedir.  Belediye şirketler Ticaret Kanuna  bağlıdır. “

Editör: TE Bilişim