Eskişehirli bir Lüle taşı ustası, internetten satıldığı görerek incelemek için sipariş verdiği ve Çin’den getirtildiği ve lületaşından yapıldığı iddia edilen piponun sahte olduğu ortaya çıkarken, işletmeciler bu tür taklit ürünlerin sektöre zarar vermesinden korkuyorlar.

Eskişehir’de 42 yıldır Lüle taşı imalatı ve satıcılığı yapan Fevzi Akın, internete yüklenen bir videoda Çin’den getirtildiği ve lüle taşından yapıldığı iddia edilen pipoyu, oğlunun yarımıyla kendi de sipariş etti. Ürün 25 gün içerinde eline ulaştı. Akın, kendinin ve diğer lüle taşı ustalarının da incelediği ürünün lüle taşından değil, lüle taşı adı altında porselen kalıptan olduğu tahmin edilen bir malzemeden yapıldığını gördü. Konunun araştırılması ve üzerinde durulması için çeşitli kurumlara başvurdu.

Fevzi Akın, Lüle taşının pipo içicileri için en uygun malzeme olduğunu söyledi. Akın, "Ürün elimize ulaştığında hem kendim hem de diğer ustalarla baktık ki, lüle taşıyla hiç alakası olmayan, lüle taşı görüntüsü verilmiş bir pipo üretmişler ve satıyorlar. Porselen döküme benzeyen bir üründen yapılmış. Çin’den gelen ürünle, lüle taşından aynı boyutta yapılan el emeği bir pipo, bizde 200 liraya mal olurken, onlarda kargosu dahil 3 dolara, yani 10 liraya mal oluyor. Bizi en çok üzen nokta bu ürünün lüle taşı diye satılması. Bu durum, hem biz üreticilere hem de lüle taşının adına zarar veriyor. Bundan dolayı yetkililerin bu konuya el atmasını gerekir” dedi.

Dünyada tek Eskişehir’de çıkan bu nimetin, kıymetini bilmek gerektiğini dile getiren Lüle taşı ustası Akın, “Bin bir güçlükle çıkartılan, nice zahmetlerle elle işlenip yapılan lüle taşından, pipo, tespih, kolye, yüzük, satranç takımı gibi onlarca eser yapılıyor. Lüle taşını ne kadar değerlendirirsek o kadar istihdam alt yapısına faydası olur. Şuanda 600-700 kişi, aileleriyle birlikte 3 bin 500 kişi lüle taşından ekmek yiyor” ifadelerini kullandı.

Akın, “Lüle taşının önemi daha iyi anlatılıp, müfredata girerse bu tür sıkıntılar yaşanmaz. Birileri böylece taklidini yapıp lüle taşına zarar vermesi de engellenmiş olur” diyerek sözlerine son verdi.
Editör: TE Bilişim