Eskişehir valiliği Halk Otobüsçülerin 65 yaş üzeri vatandaşları ücretsiz taşımama kararı sonrasında başlayan tartışma sürüyor. Konuyla ilgili valilik son bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle: " Son günlerde ilimizde yayın yapan bazı gazetelerde, özel halk otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı bulunan vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetle ilgili olarak yetkinin sadece Valilikte olduğu ve bu problemi Valiliğin çözmesi gerektiği yönünde taraflı ve algı oluşturmaya yönelik haberler yayınlandığı görülmektedir.
Gerek Büyükşehir Belediyesi Kanunu gerekse bu kanuna dayanılarak çıkarılan düzenleyici işlemler gereği şehirlerimizde ulaşım hizmetiyle ilgili her türlü düzenlemeyi yapma görevi Büyükşehir Belediyelerine ait olup Özel Halk Otobüsü hizmeti de bu kapsamda belediye denetim ve gözetiminde, taraflar arasında yapılan sözleşmelerle yürütülen bir kamu hizmeti niteliğindedir.
Problemin ortaya çıktığı ilk günden itibaren gerek şikâyet üzerine gerekse Valiliğimize bağlı birimlerce yapılan tespitler üzerine bugüne kadar 31 araca ayrı ayrı 50x2.40=120’şer lira idari para cezası uygulanmış ve konuyla ilgili diğer müracaatların değerlendirilmesi ile denetimler aralıksız devam etmektedir.
Bununla birlikte konunun esas muhatabı Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığımız uyarılara rağmen sözleşmeden ve kendi hazırladığı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Otobüsle Toplu Taşımacılık Esaslarına Dair Yönetmelik’in 31, 36 ve 37. maddelerinden kaynaklanan görev, yetki ve sorumluluklarından ısrarla kaçınarak vatandaşlarımızın mağdur olmasına neden olduğu görülmektedir. Büyükşehir Belediyesi; kendisinden aldığı imtiyazı kamu aleyhine kullanan otobüs işletmecileri hakkında caydırıcı ve cezai herhangi bir işlem yapmamıştır.
Konuyla ilgili olarak yetkili birimlerimizce ceza uygulanmasını sağlamak amacıyla elektronik alt yapıdan da yararlanmak suretiyle gerekli tesbit ve denetimlerin yapılması Büyükşehir Belediyesinden yazılı olarak istenmesine rağmen bugüne kadar bir tesbit tutanağı bile birimlerimize intikal ettirilmediği gibi kendi yetkisi dâhilindeki müeyyideleri de uygulamamış, buna karşılık bazı gazeteler vasıtasıyla Valilik görevini yapmıyor imajı oluşturulmaya çalışılmıştır.
Sonuç olarak ücretsiz ulaşım hakkından vatandaşlarımızın faydalanmasını sağlamak amacıyla konunun esas muhatabı Büyükşehir Belediyesinin konuya duyarsız yaklaşımına rağmen Valiliğimize bağlı ilgili birimlerce kanunun verdiği yetki çerçevesinde ceza uygulanmasına devam edilecektir.
Tüm hukuki haklarımız saklı kalmak üzere, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla saygıyla duyurulur."

 


Editör: TE Bilişim